Za syrova jedovaté hlízy jamu čínského se dají po tepelné úpravě dobře konzumovat (podobně jako to známe u brambor). Jsou náročnější na teplo a jejich pěstování je podobné jako u českého křenu. Jen s tím rozdílem, že rostlina je liánovitá, a tak vyžaduje oporu. Jam čínský neboli světelný kořen neboli smldinec je navíc i léčivou rostlinou.
Seznamte se s jamem čínským
Smldinec (Dioscorea) neboli jam čínský je rodem jednoděložných rostlin z čeledi smldincovitých. Ta zahrnuje cirka 650 druhů, včetně kvetoucích trvalek. Některé zástupce čeledi si však můžeme vypěstovat právě pro jejich škrobnaté hlízy se zajímavými nutričními hodnotami. Hlízám se říká „jamy“, a odsud pochází i první část názvu rostliny „jam čínský“.
Tento konkrétní druh totiž pochází z Číny, ale roste na slunných svazích i v Japonsku, Indonésii, Koreji, Malajsii a v dalších teplých zemích. V řadě oblastí se pěstuje pro lékařské účely – typicky Španělsko, Brazílie nebo Uganda. Je přirozeným zdrojem mnoha minerálů, především uveďme hořčík, draslík, vápník, sodík a křemík. Z vitamínů jde zejména o vit. B1 a C.
Hlízy se na podzim sklízejí dvouleté a jsou poměrně křehké. Vedle minerálů z nich můžeme načerpat také alkaloidy, fenolické látky, aminokyseliny, slizy nebo glykoproteidy. V Číně získal označení „světelný kořen“ proto, že podle tamní filosofie obsahuje světelný éter. Co to je? Jedná se o energii, která je všude kolem nás, také v lidském těle. A tvoří základ spojení ducha a hmoty.
Může mít příznivý vliv na myšlení a mozkové pochody, na hormonální rovnováhu u žen, může mírnit menstruační bolesti, posílit dýchací soustavu a imunitu nebo působit i jako afrodisiakum. Zevně se používá k pomoci při vyrážkách, otocích, pohmožděninách, nebo i proti kožním vřídkům.
Kdy vysadit jam čínský?
Jam čínský se může množit dvěma způsoby, a to hlízami nebo pacibulkami. Množení pacibulkami je náročnější (i když lze koupit již předpěstované sazenice z pacibulek), proto se věnujme spíše pěstování formou sadby hlíz. Ty se mohou nakrájet na více kořenových řízků, ale vždy tak, aby zůstala zachována srdíčka.
Sázejí se v průběhu dubna do již vyhřáté půdy (podobě jako brambory). Ale pozor, důležitou součástí výsadby je křemenný říční písek. Smldince se pěstují ve skupinách, nejčastěji v jámách. Doporučuje se vyhloubit jámu cirka 1m hlubokou a 0,5 širokou. Nebo zvolit vyvýšený záhon obdobné velikosti.
Do připravené jámy nebo vyvýšeného záhonu je nutné nejprve nasypat křemenný písek a na něj dát cirka 10 cm vysokou vrstvu slámy. Na slámu teprve zeminu. Pak už pokládáme jednotlivé kořenové řízky. Ty se nezapichují, ale jen pokládají, podobně jako křen. Spon mezi kořeny byste měli zachovat cirka 8 – 10 cm, na vyskládané kořenové řízky pak jen nasypte přibližně 15 cm zahradnické zeminy.
Zásady pěstování? Podobné jako u našeho křenu. Přibude jen opora
Později, až rostliny vyklíčí (ale lze i ihned po výsadbě) bude nutné k rostlinám přistavit oporu, protože se jedná o popínavou rostlinu. V ideálních podmínkách dorůstá do mnohametrové délky, u nás se dostane k cirka 2 – 3 metrům.
Jam čínský vytváří rychle rostoucí ovíjivé výhony kolem opory. Přitom má dekorativní srdčité, tmavě zelené listy. Také kvete, květy v hroznech jsou malé, bílé. Pacibulky rostou v paždí listů. Během sezóny není nutné se o rostlinu nijak významně starat, snese mírné přihnojování. Zemina by měla zůstávat vlhká, ale nikoliv přemokřená.
Kdy budete sklízet jam čínský?
Rostliny sazené jako kořenové řízky se sklízejí koncem podzimu v tom roce, kdy byly sazeny. Pokud byste pěstovali světelný kořen z pacibulek, ke sklizni by došlo až následující rok (s nezbytným vyndáním hlíz ze země a jejich uchováním do dalšího jara a následným zasazením výše popsaným způsobem).
Vypěstujete ho i na balkoně, ale ve velké nádobě
Smldinec se může pěstovat i na větším balkoně nebo terase, ale vždy v dostatečně velké nádobě. Samozřejmostí musí být pravidelná zálivka a přihnojování. Ani v nádobě nelze vynechat říční písek, který je pro světelný kořen přímo nutnou složkou půdy.