Stévie je choulostivá bylinka amerických subtropických oblastí. Vyžaduje specifické podmínky pěstování, a to i přes zimu v bytě. Venku nepřezimuje, v bytě ano – ale jen pokud zachováte správné klima a zálivku. Co udělat, aby byla ještě sladší, jak jí zajistit přezimování, či jak z ní vlastně udělat sladidlo?
Stévie sladká (sladké zelí)
Sladidlo Indiánů a mnoho let i Evropanů, kteří si rádi zvykli na sladkou chuť jejích lístků, protože sladidlo ze stévie obsahuje minimum kalorií. Vedle sladivých steviosidů nám stévie dokáže dodat ještě i nezanedbatelné množství vitaminů (E, K, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chrom, kobalt, selen, křemík) a k tomu dávku antioxidantů. Umí potlačovat pocit hladu a udržovat stabilitu hladiny cukru v krvi. Díky tomu je skvělým sladidlem i pro diabetiky, o redukčních programech ani nemluvě.
Sladkost stévie dosahuje podle laboratorních testů na cca 30 – 40násobku našeho řepného cukru. Jenže je to jiná sladkost, jiná chuť – a upřímně, ne každý ji jako sladkou dokáže vnímat. Alespoň zpočátku. Jde většinou o zvyk. Jakmile si chuťové pohárky, resp. mozek na sladivost stévie zvyknou, začne jim vadit pro změnu ta z řepného cukru.
Jak začít s pěstováním stévie
Stévii můžete celoročně pěstovat v bytě nebo sezónně venku, s přezimováním v interiéru. Případně můžete i každé jaro pořídit novou sazenici na záhon nebo na balkon, otázkou je jen, zda se vám to vyplatí. Stévie se dá i vysít ze semínek, jejich klíčení by mělo probíhat ve stejných podmínkách jako u paprik. Stále vlhko a stále teplo. Nesmějí zaschnout ani na chviličku.
Kam vysadit stévii?
Stévie se dá pěstovat jak v bytě, tak na balkoně nebo dokonce i venku v záhoně, podobně jako papriky nebo rajčata. Ráda poroste ve skleníku, fóliovníku. Čím větší bude moct mít kořenový systém, tím bude sladší. Proto pěstování ve volné půdě přináší nejlepší výsledky. A pozor na přímé slunce, stévie jej totiž moc ráda nemá, přirozeně roste v podrostu, ve stínu.
Proto když ji budete chtít pěstovat v bytě, vyberte jí jednak co největší květník, jednak ji umístěte na stinnější stanoviště. Rozhodně ne za jižní okno. Východní bude fajn, ale poloha na podlaze, na skříňce, kam dopadá část dne světlo z okna, bude ještě lepší.
Do čeho zasadit stévii?
Stévie má ráda mírně kyselou půdu. Ale opravdu jen mírně, ne tolik jako například borůvky či rododendrony. Proto ji vysazujte do směsi písčité půdy a kyselejšího substrátu (rašeliny). Jestliže máte na zahradě půdu těžší, jílovitou, pěstování se podařit nemusí. Lze ale udělat velkou vanu v záhoně a naplnit ji správnou zeminou, případně dát stévii do skleníku, do nějž jste navezli půdu ve správném složení.
Při jakých teplotách pěstovat stévii?
Stévie nesnese chlad, natož mráz. Uhyne už při teplotách okolo 5 stupňů nad nulou. Jakmile teplota klesá pod 14 stupňů, stévie shazuje listy a ukládá se do zimovací fáze. Proto ji ven dávejte vždy až v teplých dnech a zpět do interiéru rozhodně před prvním větším ochlazením.
V bytě má ráda naši pokojovou teplotu, zimovat nemusí. Stabilně ji během roku zalévejte tak, aby byl substrát vždycky trochu vlhký. Nesmí přeschnout, ale zároveň nesmějí kořeny stát ve vodě. Čím větší květník, tím lépe uděláte. Občas přihnojte hnojivem na bylinky nebo na muškáty, vhodné je i přesazení.
Jak zazimovat stévii?
Zimování, pokud chcete stévii pěstovat na balkoně či venku, by mělo probíhat při teplotách okolo 10 stupňů, ale ne nižších. Stévii seřízněte na 8 – 10 cm nad zemí, během zimy stále mírně zalévejte, do interiéru ji přeneste již počátkem září. Rostlina si vytvoří pupeny a na jaře, budete-li mít štěstí, zase obrazí.
Kdy sklízet stévii?
Nejsladší je před počátkem kvetení, největší listy ale má ještě cirka o 14 dní dříve. Proto se sklízí podle toho, co vy sami preferujete. I v tomto případě ji seřízněte na cca 10 cm vysoko, po sklizni opět obroste. V bytě můžete mít několik sklizní do roka, venku většinou jednu až dvě, ve skleníku se také mohou podařit dvě.
Jak si ze stévie vyrobit sladidlo?
Pokud nechcete využívat přímo lístky (čerstvé, mražené, sušené), můžete si z nich připravit sladivou kapalinu. Ze sušených lístků se uvolní sladidla více. Stačí hrnek sušených lístků stévie zalít půl litrem převařené, ale částečně zchladlé vody. Směs nechte dva dny odstát pod poklicí. Občas promíchejte a po dvou dnech sceďte přes kávový filtr nebo přes plátěný kapesník.
Vzniklé tekuté sladidlo pak stačí dát do skleniček (třeba s kapátkem) a uložit do lednice. Skleničky by měly být vypláchnuté horkou vodou s trochou konzervantu, například kyselinou sorbovou (používáme ji i při konzervacích ovoce a zeleniny).