Pestrá Zahrada

Červen na zahradě: na co nesmíte zapomenout

Červen na zahradě: na co nesmíte zapomenout

Červen na zahradě je plný květů
Červen na zahradě je plný květů

V červnu je na zahradě nejkrásněji. Konečně se můžeme těšit ze sluníčka, z květů letniček a z první sklizně  ovoce. To však neznamená, že by zahrádka vůbec nic nepotřebovala. Připomeňme si,  co je v červnu na zahrádce nutné udělat.

Zachyťte co nejvíce dešťové vody, bude se hodit

Čeká vás odstraňování odkvetlých květenství, zaštipování výhonů, letní řez stromů a úprava živého plotu. A zalévání… Nejlépe vodou ze sudu.

Červen na zahradě je díky Medardovi bohatý na srážky

Zavlažujeme zahradu

Nikdy nezalévejte zahradu proudem vody v době, kdy sluníčko praží. Rozpálené rostliny by se z tepelného šoku nemusely vzpamatovat. Nejlepším časem pro zalévání je ráno a poté pozdě večer. Voda, kterou rostliny zaléváme, by měla být odstátá. Vůbec nejideálnější je odstátá voda ze sudu s dešťovou vodou.

U visutých trsů jahodníku je riziko plísní velmi malé

Sběr jahod – pozor na plísně

Po dlouhém jaru jsme se konečně dočkali ovoce. Sklízejí se i jahody, proto byste měli pod jahodníky nastlat piliny nebo slámu. Předejdete tak plísňovým chorobám. Dozrálé i nedozrálé ovoce by nemělo zůstávat na zemi – je semeništěm pro šíření škůdců a chorob. Zkontrolujte i ovocné dřeviny – pokud jsou napadeny plísňovými chorobami či škůdci aplikujte ochranný postřik.

Vyryjte cibuloviny

V červnu je vhodný čas pro vyjmutí cibulek narcisů a tulipánů ze země. V této době, když  lodyhy cibulovin  žloutnou, mají cibulky v zemi již hnědou ochrannou  slupku a dají se vyjmout ze země. Cibulky nechte po vyrytí zaschnout –  nejlépe ve stínu a v průvanu.

Je správný čas na úpravu živého plotu

Řez okrasných keřů a plotu

Okrasným keřům  upravte jejich tvar. Upravte řezem i čerstvě vysazené opadavé živé ploty, kterým tak vytvoříte podmínky k bohatému zahušťování. O živých plotech jsme psali zde.

Na přelomu jara a léta je vhodné období k množení listnatých okrasných dřevin pomocí vrcholových řízků. Polodřevnaté konce letošních výhonů, ustřihneme zhruba na 9 centimetrů, namočíme do růstového stimulátoru a poté zapíchneme na zastíněné, ale teplé místo do půdy smíchané s pískem.

Péče o trávník chce správné náčiní

Trávník

Na začátku měsíce trávník přihnojte a pomocí pesticidů zlikvidujte plevele. Plochu trávníku je nutné v době sucha sekat a kropit. Přirozeně kvetoucí louka, kterou si možná na kousku pozemku pěstujete pro radost, si v první polovině června žádá o senoseč. Alternativou k tradiční kose je bubnová sekačka, která si dokáže poradit i se vzrostlou trávou a umožní rostlinám přirozeně se vysemenit.

Oleandru letnění svědčí

Vyneste ven palmy, dokončete výsadbu do truhlíků

Začátek června je poslední termín pro osázení balkonových truhlíků. Balkonové i pokojové rostliny nyní pravidelně přihnojujte, ale hnojte hned ráno. Pamatujte, že zemina má být před hnojením vlhká, nikoli vyschlá. Do konce června vyneste do zahrady palmy i ostatní tropické skleníkové rostliny, které potřebují teplé noci.

Kam všude můžete zakomponovat rostliny v nádobách, se dozvíte zde.

Text: Radka Borovičková

Foto: Zdeněk Roller

Exit mobile version