Proč si na zahradě nechat růst kopřivy
Kopřiva není rostlinou, která by zahradu zdobila. Ale nezatracujme ji úplně a ponechme ji alespoň na kousku pozemku.
Kopřiva čistí a léčí
Všichni víme, že kdo chce zjara detoxikovat své tělo, nenajde nic lepšího než kopřivový čaj, případně bylinný čaj ze směsi s kopřivami. A navíc zcela zdarma, když vám kopřivy rostou na zahradě nebo v jejím nejbližším okolí. Díky čemu kopřiva detoxikuje, tedy čistí krev a celé tělo? K tomu ještě i odvodňuje a navíc vyživí vlasy, pleť i nehty?
Kopřiva má v sobě mnoho účinných látek, kterými jsou například chlorofyl, kyselina křemičitá, třísloviny, histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, B6, glukokininy, kyselina mravenčí, kyselina octová, vitamín C a v žahavých chlupech pryskyřičný sekret. Není toho tedy zrovna málo. Výčet to navíc není celý.
Navíc kopřiva dokáže snížit hladinu krevního cukru, působí močopudně, urychluje hojení, dokáže působit protizánětlivě a má spoustu antioxidantů. Mimo jiné dokáže redukovat i pocení a kosmetický průmysl ji využívá už dlouhá léta. Takže kdo si nechává na zahradě růst kopřivy a pravidelně sklízí jejich mladé výhony, dělá jedině dobře. Kopřiva se také dá snadno usušit a uschovat do zásoby na bylinkové čaje.
Kopřiva hnojí
Záhony hnojíme organickým hnojivem ve formě kompostu či hnoje jednou za tři až čtyři roky. Během pěstování plodin v první až třetí trati ale můžeme ještě i během sezóny přihnojovat tekutými hnojivy. Vynikající hnojivo je právě z kopřiv. Stačí je jen naložit do vody a nechat 2 – 4 týdny zkvasit – podle okolní teploty. Čím je tepleji, tím kratší dobu kvašení potřebuje.
Během kvašení je nutno občas promíchat. Poté, co přestane kvas pěnit a získá tmavou barvu, je připravený k použití. Pakl stačí jen přecedit nebo odebírat pouze tekutinu. Tou zalijeme zeleninu, okrasné rostliny nebo i ovocné keře. Ale pozor, musíme ji zředit. Poměr by měl být asi v poměru 1:10, pokud hnojíme jednou za měsíc. Pro pravidelnější hnojení lze rozředit až do poměru 1:50.
Tuhý zbytek, respektive kaši, můžeme zarýt ke stromům nebo keřům. Případně použijeme jako mulč. Hotový výluh se hodí i jako hnojivo na list. Ale pouze plodové zeleniny, u které listy pak nejíme. Výluh obsahuje množství dusíku a dalších výživných látek. Nejlépe se tedy hodí pro hnojení v růstové fázi.
Pokud jsme kopřivy sklízeli po celou sezonu, máme i na podzim mladé výhony, bez semen. Ty se dají zarýt ke stromům. Ale opravdu až později na podzim, řekněme v říjnu, či v listopadu, podle vývoje počasí. Během zimy poskytnou kořenům odpovídající výživu pro jejich růst a pro jarní start.
Kopřiva živí a léčí domácí zvířectvo
Většina domácích zvířat si ráda pochutná na kopřivách. Když jim je navíc naservírujeme nasekané a smíchané se šrotem, jsou pro králíky, slepice, husy, kačeny, ale třeba i ovce nebo vepře takovéto kopřivy přímo manou nebeskou. Dobytek si pochutná a my si zajistíme zase o kousek zdravější maso nebo vejce. Třeba žloutky jsou po kopřivách vždy nádherně vybarvené do oranžova.
Kopřiva živí i nás
Jaro si mnozí z nás už ani nedokáží představit bez kopřivových receptů. V nabídce je třeba jarní nádivka s kopřivami, masové rolky s kopřivami, kopřivový špenát, polévky, placky, bramboráky, omáčky, knedlíčky do polévky, barevné přílohy, do kterých přimícháme kopřivu, slané kopřivové záviny, zelené kopřivové těstoviny, prostě cokoliv, kde si lze zelený a zdravý doplněk představit.
Ale kopřiva je samozřejmě odolný a rychle se rozrůstající plevel
Nechat si na zahradě růst kopřivy, to je dobré rozhodnutí. Ale v návaznosti na ně je potřeba počítat i s tím, že kopřiva je plevel, který se umí rychle rozrůst. A rychle zničí menší rostliny, na jejichž území se dostane.
Proto i o porost kopřiv je nutné se pravidelně starat. Jednak je pravidelně sklízet, aby nevysemenily (a navíc jsou nejúčinnější v podobě mladých výhonů). A jednak je nutné je pravidelně obrývat a vyndávat podzemní výhony, kterými se kopřiva umí rychle šířit do svého okolí.
No, a pokud chceme mít na jaře krásné a čisté trsy s novými výhony, musíme ty staré včas odstranit. Nejlépe hned na podzim. Jde to však i na jaře – jen je pak potřeba počítat s invazí dozrálých semínek. Jak už to na světě chodí, nic není zadarmo. Ani kopřivový porost.