Pestrá Zahrada

Jak si na zahradě vypěstovat osvěžující mochyni peruánskou

Jak si na zahradě vypěstovat osvěžující mochyni peruánskou

Zralé mochyně
Zralé mochyně

Mochyně peruánská neboli třešeň Inka je rostlina pocházející stejně jako rajčata z amerického kontinentu. Také se v podstatě stejně pěstuje, jen  se vysévá o měsíc dříve a nemusíme ji zaštipovat. Kdo má zkušenost s pěstováním rajčat, ten si s mochyní hravě poradí. A kdo takové zkušenosti nemá, přečte si náš článek.

 

Nezaměňovat s mochyní židovskou

Při nákupu semínek musíme mít na paměti, že požadujeme jedlou plodinu mochyni peruánskou, nikoliv jedovatou okrasnou trvalku mochyni židovskou.

Sejeme již v únoru

Semínka musíme vyset již v únoru, abychom dostatečně nadběhli vegetační době, kterou rostlina k tvorbě plodů potřebuje.

Semínka jsou droboučká, sejeme je tedy do výsevního substrátu. V perlitu by sice mohla vzejít rovnoměrněji, ale s velkou pravděpodobností by propadla hluboko a nevzešla vůbec.

Semínka rovnoměrně nasypeme do nádobky na prolitý substrát, zasypeme tenkou vrstvičkou substrátu. Ten nevlhčíme již jen střičkou. Nádobku s výsevem umístíme na dřevěné prkénko a na radiátor. Nebo na nejteplejší místo v bytě.

Přepichujeme dvakrát

Poprvé, když mají rostlinky první pravé lístky. Podruhé tehdy, když si začnou navzájem překážet a vyžadují již každá svou nádobu. Pod rostlinky při druhém přepíchávání umístíme tři kuličky NPK. Zaléváme a umístíme na velmi slunné, ale chladnější místo – nejlépe lodžie, veranda, vytápěný skleník.

Výsadba na záhon

Po zmrzlých vysazujeme rostlinky na záhon ve sponu alespoň 40×50 cm. Pod každou rostlinku umístíme trochu slepičinců či granulovaného hnojiva s obsahem guana nebo rohoviny.

Mochyně narostou relativně vysoké, až 120 cm, proto si k nim přichystáme opory, ke kterým je budeme během růstu vyvazovat.

Zálivka, živiny a mulčování

Mochyně vyžaduje spoustu živin, vláhy a tepla. Proto ji pěstujeme na chráněném místě, nejlépe u jižní či jihozápadní zdi.

Pokud nemáme k dispozici takové prostory, umístíme mochyně na záhon a zamulčujeme je. Tím zvýšíme teplotu půdy, zpomalíme odpařování vláhy a rostlina bude spokojená.

Netradiční salát

Další péče

Někteří pěstitelé doporučují vyštipování, jiní zase ne. Je to na osobní zkušenosti, každému bude vyhovovat něco jiného.

Mochyně v našich podmínkách netrpí chorobami ani škůdci, o to je její pěstování příjemnější.

Sklizeň

Květy mochyně jsou zelenožluté, rostlina nakvétá nepřetržitě. Po odkvětu se postupně vyvíjí kalich (lampionek), který při dozrávání získává hnědožlutou barvu. Zralý kalich pak seschne a pukne. Vevnitř je vždy jedna bobule, od žluté po sytě oranžovou barvu.

Bobule mají příjemnou sladkokyselou chuť, podle zralosti s příjemným sladkokyselým aroma. Plody pro přímý konzum se sklízí v plné zralosti, sklizeň začíná většinou v srpnu, končí v říjnu (v závislosti na počasí).

Nedozrálé plody jsou jedovaté. Dají se však také sklidit. Při uskladnění totiž plně dozrají a neztrácí přitom svou chuť.

Mochyně skvěle doplňuje ovocné saláty

Uskladnění

Na podzim žluté lampionky s bobulí uvnitř sklidíme před prvními mrazy. Když je uložíme v chladu a v suchu, vydrží až několik měsíců.

Exit mobile version