Pestrá Zahrada

Předjaří: vilín, jasmín, kalina a spol.

Předjaří: vilín, jasmín, kalina a spol.

Vilín kvete v době, kdy se ještě tráva nezačala zelenat

Předjaří je časem čemeřic, sněženek a časně kvetoucích dřevin. Nejzajímavější z nich je jasmín, vilín a kalina – vesměs přistěhovalci z Číny a Japonska, které se však na českých zahradách a parcích už dávno zabydlely.

Jasmín nahokvětý

Dřeviny kvetoucí v předjaří mají drobnější květy, avšak ty jsou na neolistěných větvích jsou nepřehlédnutelné… Mnohé z nich na sebe upozorňují sladkou vůní, kterou v esenciální podobě znáte z parfumerie či lékárny. Nejvoňavější dvojicí je kalina vonná a vilín. Žluté kvítky jasmínu nahokvětého sice na rozdíl od jasmínu pravého nevoní, ale zato do dálky září sytě žlutým tónem.

 

Vilín se u nás často nedočká prvních opylovačů

Jak kvete vilín…

Když přimhouříte oči, promění se vilín v pohádkový strom, obsypaný hejnem žlutých motýlků. V každém případě se květy vilínu podobají svazkům třásní, klubíčkům či mašličkám, jimiž jsou poseté holé větve stromu trochu podobného lísce.

Erbovní barva květů vilínu je žloutkově žlutá, ale zahradníci vyšlechtili i kultivary se sytě oranžovými až purpurovými květy.

Bez ohledu na barvu sladce a intenzivně voní a snesou až dvacetistupňový mraz. Ideální stanoviště pro vilín je proto místo před okny nebo poblíž cestičky, kde si nejlépe vychutnáte jeho vůni a nevšední krásu.

Vilín měkký

Jakou odrůdu si vyberete?

Inspiraci nabízejí výsadby vilínů v botanických zahradách a parcích. Následně zamiřte do zahradnických center či okrasných školek. Majitelé balkonů a teras zde najdou i odrůdy vhodné do nádob.

Paleta odrůd, které si na zahradu můžete vysadit, je široká a čítá desítky odrůd.

U nás je nejznámější sytě žlutý vilín měkký, pocházející z Číny, který kvete v lednu až březnu.

Vilín prostřední kvete ještě před opadem listů

Zajímavý je i vilín prostřední, který je křížencem vilínu měkkého a vilínu japonského. I ten je obalený jasně žlutými květy, které vyrůstají na neolistěném keři.

Mezi nejraněji kvetoucí patří méně pěstovaný vilín virginský, pocházející z východu USA. Do Evropy byl dovezen jako první z vilínů už v roce 1736.

 

Stanoviště pro vilín

Vilíny potřebují slunné stanoviště či lehký polostín. Dobře se vyjímají před tmavými jehličnany jako jsou tisy, jedlovce a jedle, zajímavě působí i v sousedství stálezelených dřevin, například cesmíny či zimostrázu. Při výsadbě nezapomeňte, že z keře časem může vyrůst strom, který může dosáhnout výšky až čtyři metry.

 

Kalina bodnanská krásně voní

Hitem zahrad je kalina bodnanská

Intenzivně vonící kalina vonná rozkvétá už v polovině ledna, zatímco jasmín nahokvětý vykvétá nepravidelně – od prosince do března v závislosti na mírnější či tužší zimě.

Trubkovité, narůžovělé květy kaliny vonné vyrůstají na koncích bezlistých větviček a jsou uspořádány v řídkých hroznovitých latách.

Jejím opakem je kalina bodnanská, která kvete růžovými květy sdruženými do okolíku. Vznikla křížením kaliny vonné a kaliny velkokvěté. V posledních letech se stala hitem nově zakládaných zahrad.

 

Jasmín nahokvětý rozkvétá záplavou žlutých květů

Jasmín nahokvětý, lidově jasmín zimní

Bohatě kvetoucí jasmín nahokvětý zdálky připomíná zlatici (zlatý déšť) a na rozdíl od jasmínu pravého nevoní. Lidově se mu říká jasmín zimní.

Jasně žluté, hvězdičkovité květy vykvétají z paždí listových pupenů na holých větvích. Větve a jednotlivé šlahouny jasmínu mají tendenci obloukovitě přepadávat k zemi.

Rostlina se proto nejlépe uplatní u zdí a zídek, z nichž mohou šlahouny kaskádovitě přepadávat. Poléhavý jasmín se někdy pěstuje i jako náhradu trávníku, protože snadno a rychle pokryje plochy, která se špatně udržují.

 

Talovíny vykvétejí společně se sněženkami

Předjaří pod stromy

Kvetoucí stromy působí étericky, ale když mimoděk sklopíme oči k zemi, dojme vás každoročně kvetoucí drobotina v podobě cibulnatých a hlíznatých rostlin. Na pohled sice působí křehce, ale jsou velmi odolné.

Jejich úkolem je prorazit sněhovou pokrývku, vydržet teplotu pod bodem mrazu a vyrovnat se s minimem světla během krátkých předjarních dnů.

Nejlépe se to daří šafránům, talovínům, dymnivkám, sněženkám a bramboříkům. Svědčí jim polostinné stanoviště pod keři nebo stromy. Milovníkem slunce je naopak šafrán, proto jeho hlízy vysaďte v malých skupinách na slunné travnaté místo.

 

Zimolez Purpusův kvete rovněž uprostřed zimy

Vybíráme místo

Při výsadbě keřů, které rozkvétají v zimě, mimořádně záleží na volbě místa. Nesázejte je tedy do odlehlých koutů zahrady, kam přijdete jen málokdy. Vilínu a kalině nejlépe sluší úloha solitéry. A pokud pod ně vysadíte čemeřici nebo některou z časně kvetoucích cibulovin, bude k vám jaro pospíchat o hodně rychleji nežli k sousedům.

Čemeřicím se líbí závětří pod stromy
Byla by škoda nemít kvetoucí vilín přímo na očích
Exit mobile version