Pestrá Zahrada

Jak si na zahradě celý rok pěstovat všestranný mangold

Jak si na zahradě celý rok pěstovat všestranný mangold

Řádky mangoldu hezky vypadají
Řádky mangoldu hezky vypadají

Proč je mangold všestranný? Protože jej můžeme využívat mnoha způsoby – syrový, tepelně upravený, jako špenát, jako chřest nebo třeba do lahodného smoothie. A hlavně: sklízíme opakovaně! Jak si jej na zahradě vypěstovat? Velmi snadno!

Něco o mangoldu…

Mangold pochází pravděpodobně ze středomoří a byl pěstován již ve starověkém Egyptě. Později byl vytlačen špenátem, ale opět získává na oblibě. Nejčastěji jej využívá kuchyně italská a kuchyně balkánské, ale i u nás ni našel mnoho fanoušků.

Chuť mangoldu je jemná, mírně nasládlá a ořechová, nikdy není palčivá nebo ostrá. Tato zelenina je i velmi dekorativní, některé odrůdy jsou zajímavě zbarvené a vysazují se dokonce do okrasných zahrad.

Jaký je výběr v odrůdách?

Mangold můžeme pěstovat ve dvou základních variantách, a to ve variantě listové a variantě řapíkaté.

Listový mangold má tenký řapík a poměrně velkou, rovnou listovou plochu. Nejčastěji jej používáme jako špenát, tedy buď syrové, nebo krátce spařené listy. Pro použití ve studené kuchyni sklízíme listy mladé, maximálně do délky 20 centimetrů. Větší listy jsou již poněkud tužší.

Nejmenší listy jsou vhodné i ke konzumaci za syrova, větší listy raději krátce spaříme

Listový mangold můžeme pěstovat například v odrůdě Gator s jemnými listy, Perpetual Spinach s listy silnějšími nebo Rhubarb, který má jemné listy a červené řapíky.

Listový mangold může mít červené řapíky

Listový mangold můžeme s úspěchem pěstovat i v truhlících na balkoně. Řapíkatý též, ale vzhledem k prostoru, který vyžaduje, to není ideální řešení.

Mangold řapíkatý má větší světle nebo tmavě zelené listy a až 5 centimetrů široké řapíky s bílou nebo červenou barvou, které se v kuchyni připravují podobně jako chřest. Řapíky i listy jsou mírně nasládlé a mají slabou příchuť řepy.

Řapíkatý mangold dokáže vytvořit obrovskou masu zelené hmoty. Se špenátem nesrovnatelné.

Řapíkatý mangold se v Evropě pěstuje častěji, například odrůda Lucculus, který se vyznačuje opravdu jemnou chutí, Rhubarb Chard, jehož řapíky dosahují šířky až šest centimetrů, Yellow se žlutými řapíky nebo Bright Lights, které jsou směsí barev, takže dají nejen užitek, ale i parádu.

Barevné odrůdy pohladí nejen jazyk, ale i oko.

Kam jej zasít nebo zasadit?

Bez nadsázky kamkoliv! Rostlina je to velmi nenáročná, je příbuzný s řepou, takže si dokáže z půdy vzít vše, co potřebuje. Hravě zvládne jakýkoliv typ půdy, přednost dává druhé a třetí trati. Během růstu je možné ho mezi sklizněmi mírně přihnojit tekutým organickým hnojivem.

Výsev

Mangold můžeme sít rovnou do záhonu. Ale přestože je to řepa, zvládne i přesazení – zejména mangold řapíkatý. Takže si jej můžeme na konci zimy vysít doma a na jaře již sadit mladé rostlinky. Budeme překvapeni rychlostí růstu.

Mangold řapíkatý potřebuje ke svému růstu poměrně dost prostoru, sejeme jej tedy do důlků po dvou semínkách, důlky uděláme ve sponu 30×50 centimetrů. Po vzejití rostliny vyjednotíme, ponecháme v každém důlku jen ty nejsilnější. Pokud někde nevzejde žádné semínko, můžeme dosadit rostlinkou vyjednocenou z jiného místa.

Listový mangold sejeme do řádků, rostliny nebudou vyžadovat jednocení, ale nesejeme příliš na husto, ať mají životní prostor a mohou dobře narůst.

Po vysetí semínka přihrneme, přišlápneme a dobře zalijeme.

Zálivka

Mangold musíme z počátku zalévat pravidelně, než narostou hlubší kořeny. Později je rostlina poměrně odolná suchu. Ale pokud chceme křehké řapíky a jemné listy, musíme zalévat i vzrostlejší rostliny. Ovšem pozor, nepřemokřovat.

Při dodržení dostatečné zálilvky se dočkáme bohaté úrody

Choroby a škůdci

Na mangoldu  si rádi pochutnají všichni škůdci listových zelenin. Počínaje mšicemi, přes slimáky, svilušky, molice a mnohé další.

Z chorob trápí mangold zejména hniloba z přemokření. Ale pokud to se zálivkou nepřeháníme, bývají rostliny „zdravé jako řepa“.

Sklizeň

Největší kouzlo mangoldu je jeho trvalá sklizeň po více než jeden rok.

Mangold je dvouletka, která ve druhém roce vykvétá. Sklízíme jej od jara roku, kdy jsme jej vyseli, do jara následujícího roku, kdy začne hnát do květu. A pokud včas likvidujeme květní stvoly, sklizeň si ještě prodloužíme, mnohdy až do léta.

Pro běžné použití v kuchyni odebíráme listy i s řapíky postupně, vždy z vnějšího obvodu. Můžeme je buď vylomit nakloněním do strany nebo odříznout ostrým nožem či nůžkami.

Pokud chceme sklidit najednou větší množství, abychom si udělali mrazákové zásoby, sestřihneme celou rostlinu najednou. Ale vždy alespoň pět centimetrů nad zemí. Tak zachováme srdíčko rostliny a ona opět spolehlivě obroste.

Řapíky před použitím vždy oloupeme. Pokud chceme mangold použít jako špenát, odstraníme řapíky, a to i z mangoldu listového.

Výrazné řapíky mangoldu upravujeme jako chřest. Vždy před vařením oloupeme

Přezimování

Mangoldy dokážou přezimovat i bez naší pomoci. Ale když je překryjeme netkanou bílou textilií, bude jim lépe a na jaře dříve zahájí aktivní růst. Vytvoří velkou listovou hmotu ještě před tím, než stihnou zaútočit první jarní mšice.

Skladování

Tato zelenina vydrží poměrně dlouho v lednici, takže pokud máme zahradu daleko a nedostaneme se na ni každý den, můžeme si brát nějaké listy do zásoby.

Mangold spaříme se smetanou a zastrouháme sýrem, s těstovinami zdravá rychlovka.

Bezkonkurenční je mrazení mangoldu, který jsme předtím krátce spařili a třeba i nasekali. V mrazáku bude celou zimu připraven k okamžitému použití. Třeba do rychlého slaného závinu pro vítanou návštěvu. Nebo s těstovinami, sýrem a smetanou, což je další super rychlovka.

 

Exit mobile version