Jak si na zahradě vypěstovat český česnek
Vypěstovat si na zahradě vlastní česnek je jistě touhou každého milovníka českého česneku. Náš česnek má tradičně ušlechtilou chuť i aroma. Pěstování česneku je mírně náročnější, než je tomu například u mrkve, ale za trochu pěstitelské snahy výsledek stojí. Jak si tedy svůj český česnek vypěstovat?
Jaký česnek budeme pěstovat?
Pokud chceme pěstovat česnek, musíme si nejdříve ujasnit, jaký typ česneku chceme mít a kdy jej chceme sadit. Odrůd je na trhu k dostání velké množství. Obecně lze ale česnek rozdělit podle tří základních vlastností – zda je paličák nebo nepaličák, širokolistý nebo úzkolistý, zda se sadí na jaře nebo na podzim (některé odrůdy lze sadit v obou termínech). Vyšlechtěna je dokonce už i odrůda, která nevadí lidem s onemocněním žlučníku (Bjetin).
Paličák či nepaličák?
Česnek paličák vytváří na vrcholu palici – kulovité květenství s květy a pacibulkami. Stroužky jakoby směřují ke středové palici a jsou větší. Paličák ale dříve vysychá, protože česneková cibule má tvrdý stvol, kterým ke stroužkům proudí více vzduchu. K dispozici jsou např. odrůdy Anin, BlaninII, Džambul, Havran, Jovan, Tantal, Dukát, Unikát.
Stroužky nepaličáků jsou spíše menší, ve spirále okolo středu. Obsahují více silic, aroma i chuť bývají intenzivnější. Rostlina se totiž nevysiluje květenstvím. Obecně mají nepaličáky spolehlivější výnos a snadněji se adaptují na prostředí. Jejich skladovatelnost bývá lepší. Vybírat můžeme např. z odrůd Anton, Benátčan, Japo II, Lukan, Matin.
Podzimní nebo jarní výsadba?
Česnek ozimý sázíme na podzim, přezimuje v půdě. Jarní česnek vysazujeme až na jaře. Jarní nepaličák je sice nejméně výnosný, ale nejlépe skladovatelný. Nejvyšší výnosy mívají podzimní paličáky, jejichž skladovatelnost je naopak malá. Typy pěstovaného česneku můžeme jakkoliv kombinovat dle naší potřeby.
Jak začít?
Po zakoupení sadby rozdružíme cibule česneku na jednotlivé stroužky. Dbáme na to, abychom je nepoškodili. Stroužky namoříme v pětiprocentním roztoku Sulky, nenecháváme je v něm déle než tři hodiny, mohlo by dojít k popálení. Po namoření stroužky dobře vysušíme a uložíme na suchém větraném místě. Před vlastní výsadbou namočíme stroužky asi na 1 hodinu do vody, po oschnutí vysadíme.
Moření proti houbovým chorobám a moření ekologickými přípravky
Proti houbovým chorobám je možné k moření česneku použít přípravek Rovral Aquaflo. Toto moření se provádí vždy až po namoření Sulkou a zároveň těstě před výsadbou. Místo do vody tedy můžeme stroužky před výsadbou namočit do Rovral Aquaflo. Moření sadby biologickými preparáty se také dostává do povědomí zahrádkářů. Například přípravek GLIOREX, který obsahuje spory v půdě přirozeně se vyskytujících hub, pomáhá zdravému rozvoji kořenového systému česneku.
Kdy a jak sázet?
Půda před výsadbou česneku musí být zrytá, prokypřená a připravená k výsadbě. Česnek je rostlinou pozdějších tratí, půda by tedy měla být vyhnojená již pro předplodinu. Sázíme jen stroužky nepoškozené a zdravé.
Termín podzimní výsadby se řídí teplotou půdy – měla by trvale klesnout pod 9 stupňů Celsia, aby stroužky nebyly v půdě napadány fuzáriem. Nejvhodnější termín výsadby je den před zamrznutím.
Spon je vhodný podle odrůdy, sázíme v rozpětí 5 – 12 x 20 – 40 cm, hloubka výsadby má být cca 6 cm. Stroužky vždy pokládáme špičkou nahoru. Při otočení špičkou dolů bychom si snížili výnos. Pokud budeme pěstovat paličák a podaří se nám orientovat stroužky vnějším obloukem jedním směrem, narostou také všechny rostliny v jednom směru a nám se budou mnohem snáze obdělávat. Po výsadbě záhon uválíme nebo zavlažíme. Pro jarní výsadbu volíme březen nebo začátek dubna. Postup výsadby zůstává stejný jako u výsadby podzimní.
Péče o česnek během vegetace
Česnek vyžaduje časté rozrušování půdního škraloupu a prokypřování půdy, odplevelování. V oblastech s těžšími půdami je nutno škraloup rozrušit v podstatě po každém dešti. Zabráníme tím napadení rostlin houbovými chorobami, ke kterým je česnek velmi náchylný. Zálivka by měla být minimální, zaléváme v podstatě jen v suchém období. Pokud pěstujeme paličák, musíme vrcholy s pacibulkami odštipovat ihned, jak se objeví květní stvol. Pokud se zpozdíme, snížíme si výnos. V záhoně necháme jen několik rostlin s květními stvoly. Jejich napřímení signalizuje, že je čas vhodný ke sklizni.
Sklizeň česneku
Česnek můžeme sklízet postupně, již od června. Čerstvý a ještě ne úplně dozrálý česnek využijeme nejen k tradičnímu dochucování pokrmů, ale také třeba na grilování, kdy ugrilujeme celou cibuli, pouze rozříznutou příčně napůl. Konečnou sklizeň provedeme v termínu vhodném pro danou odrůdu. Pokud se sklizní zaváháme, nejen že si přiděláme práci, ale podstatně zkrátíme životnost úrody. Česnek ponechaný příliš dlouho v zemi se totiž začne rozpadat. Paličáky sklízíme tehdy, když se napřímí ponechané květní stvoly. Nepaličáky tehdy, když má přibližně polovina záhonu polehlou nať. Česnek sklízíme pomocí rycích vidlí nebo rýče, v lehkých půdách někdy lze i pouhým vytaháním ze země. Po sklizni nať neodstraňujeme. Rostliny je nutné dobře usušit, aby je během uskladnění nenapadala plíseň. Rostliny svážeme po 10-20 kusech, můžeme uplést copy nebo věnce. Rozvěsíme na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu. Pokud takové místo nemáme, rozložíme je v tenké vrstvě na rošty nebo improvizovaně na přepravky otočené dnem vzhůru. V dobrých podmínkách trvá sušení česneku přibližně měsíc.
Co s usušeným česnekem?
Po vysušení zkrátíme zahradnickými nůžkami nať česneku asi na 3 cm, kořeny asi na 0,5 cm. Cibule skladujeme ve vzdušných přepravkách na suchém vzdušném místě, vyhovující teploty jsou kolem nuly. Česnek by neměl promrznout. Správně sklizený, usušený a skladovaný česnek může vydržet až do příští úrody, některé nepaličáky dokáží vydržet i dva roky.
Připravujeme vlastní sadbu
Pokud máme zdravou úrodu, můžeme si sadbu na další sezónu připravit sami. Česnek pro výsadbu vybíráme hned při sklizni. Vybereme neporušené zdravé rostliny s mírně nadprůměrnou velikostí cibulí. Ty sušíme odděleně. Po vysušení cibule hned rozdružíme na stroužky. Ty, které zvolíme pro výsadbu, namoříme v sulce, vysušíme a skladujeme odděleně od ostatních cibulí až do výsadby.
Ostatní stroužky si buď oloupeme a zamrazíme, nebo zpracujeme na česnekovou pastu. Jednotlivé neoloupané stroužky můžeme skladovat i v nižší nádobě, na jejíž dno nasypeme vrstvu soli. Nádobu uzavřeme jen lehce, nejlépe textilií.