Pestrá Zahrada

Jak si vypěstovat muďoul neboli paw-paw

muďoul plody

Muďoul byl u nás donedávna neznámý, ale pěstování exotických plodin je dnes v českých končinách stále snazší. Jednak máme prosvětlenější a zateplené bydlení, jednak skleníky. A celkově teplejší klima než ještě před pár desítkami let. Bez obav se tak můžete pustit i do pěstování láhevníkovitých, zejména muďoulu. Říká se mu i pawpaw, indiálnský banán nebo asimina.

Seznamte se s muďoulem

Muďoulu se často říká banán. S různými přídomky. Indiánský, pro chudé nebo hoosier banán. Kvalita a chuť plodů je se známými banány celkem srovnatelná. Asimina triloba, resp. muďoul trojlaločný je exotický opadavý strom, jehož plody se řadí k těm nejkvalitnějším (mezi exotickým ovocem). Zejména pro vegany se může stát významným zdrojem bílkovin.

Muďoul přirozeně zasahuje do mírného podnebného pásu, najdeme ho v Severní Americe od Mexika až po Kanadu. I díky tomu se mu bude dařit také v českých podmínkách – i když spíše v lokalitách, kde se dobře daří i broskvoním a meruňkám. Pěstuje se zpočátku v kontejneru, později jej vysadíte na zahradu. Jde o velmi dekorativní dřevinu, která nabídne jednoduché střídavé listy s červeným ochlupením a opravdu velké květy. Jen pozor, právě muďoulovy květy zrovna nevoní.

Proč pěstovat muďoul

Muďoul dokáže plodit i v našich zeměpisných šířkách. Za předpokladu, že si pořídíte alespoň dvě naroubované sazenice. Indiánský banín pawpaw doroste cirka do 6 metrů, v méně příznivých podmínkách může zůstat ve výšce okolo 3 metrů. Plody muďoulu jsou 5 – 15 cm dlouhé, mívají 3,5 cm v průměru a rostou v dekorativních formacích.

Samotná dužnina plodu je žluto-hnědá, s množstvím semen. Bobule jsou masité, oválné, mohou vážit až půl kilogramu. Chuť plodů je sladká a velmi bohatá. Stejně bohaté je i složení: z indiánského banánu si naše tělo dokáže vzít zejména vápník a železo, mastné kyseliny, např. kaprylovou. Dále vitamíny a již zmíněné bílkoviny. Pozor, listy a semena rostliny jsou pro nás jedovaté.

Kdy a jak vysadit muďoul

Banán severu se u nás vysazuje v podobě naroubované sazenice zakoupené v zahradnictví. Množení prostřednictvím semen příliš možné není. Mladé rostliny ponechte v kontejneru, aby bylo možné je skladovat v bezmrazých místnostech. Jarní přízemní mrazíky již zvládnou. Starší rostlinu již můžete vysadit na konečné stanoviště.

Kdy může muďoul ven a kde se mu bude nejlépe dařit

Natrvalo může muďoul být vysazen venku, až je starší jednoho roku. Vyhledejte mu stanoviště s výživnou zeminou, spíše neutrální až kyselou. Místo by mělo zůstávat stále vlhké, přitom dobře propustné. A zejména musí oplývat dostatečnou složkou humusu i slunečního záření během dne. Vysazujte proto na slunná a chráněná stanoviště, kudy nefičí zimní severáky.

Při výsadbě dbejte, abyste nepoškodili hlavní kořen. Výsadbu proveďte brzy zjara, dokud dřevina nezačala rašit. Zpočátku bude stromek potřebovat ochranu před plným slunečním svitem, v pozdějších letech už si s přímým sluncem poradí, dokonce jej přivítá. Sadit je nutné více stromů, když stojíte o úrodu. V takovém případě dodržte spon alespoň 2,5 – 3 metry do všech stran.

Jak se o muďoul pravidelně starat

Asimina vyžaduje pravidelnou zálivku. Lépe si poradí s přemokřením než se suchem. Aby moďouly opravdu plodily, někteří zahrádkáři jim pomáhají ručním opylením pomocí štětečku. U nás totiž chybějí opylovači z jeho domoviny, náš hmyz tento květ příliš neláká.

Kdy sklízet plody a jak je skladovat

Plody moďoulu jsou specifické tím, že svou typickou lahodnost musejí získat na své mateřské rostlině. Jinými slovy: indiánský banán musí až do měkké zralosti dozrát na stromě. A pak ho musíte dokázat rychle spotřebovat.

Naštěstí se s ním dá připravit i spousta dobrot: džemy, sušený muďoul, kompoty, dřeně a spousta dalších. Nejlépe si na něm ale pochutnáte v čerstvém stavu, když jej přinesete dokonale vyzrálý, ze stromu ve vaší zahradě. O skladování se příliš nepokoušejte. Pár dní v lednici, ale na víc se nedostanete. Raději plody včas zpracujte.

Exit mobile version