Pestrá Zahrada

Peruánský žen-šen si vypěstujete sami. Maca a vypadá skoro jako řepa

maca horská

Maca horská má i v češtině spoustu názvů, přestože o rostlinu z našich luhů a hájů se rozhodně nejedná. V obchodech i v zahradnictvích ji najdete jako peruánský ženšen, peruánskou viagru nebo žlutou či červenou maca. Přestože pochází z And, vypěstovat se dá i u nás. Jen pozor, české podnebné podmínky jí nedovolí tolik se „nabít“ účinnými látkami. I přesto ji můžete vyzkoušet jako alternativu k české kořenové zelenině.

Maca horská a její barevné podoby

Maca horská (Lepidium meyenii) je jednou z rostlin, které dokáží narůst a prospívat ve vysokých nadmořských výškách, dokonce i okolo čtyř tisíc metrů. Obyvatelé And a okolí ji nazývali „Z výšin pocházející dobrá potrava, která posiluje“. A rozhodně věděli proč.

Samotná maca má několik bavených variant, podobně jako naše „červená“ řepa, která roste i v bílé, fialové nebo žluté podobě. Maca má ovšem mnohem pestřejší škálu barev, posuďte sami: bílou, žlutou, žluto-bílou, růžovou, červenou, fialovou, šedou a černou. A nejde jen o estetický prvek, barva macy určuje i její účinky.

Co dokáže maca nabídnout našemu tělu?

Každá maca je trošku odlišná. Rozdíly se řídí barvou, kterou má slupka jejího velkého kořene. Jen pozor, jak už je napsáno v úvodu, při pěstování v českých nadmořských výškách nedostává maca možnost vytvořit tak velkou koncentraci účinných látek, především fytoestrogenů. Proto pokud ji chcete konzumovat pro její zdravotní účinky, obstarejte produkty z peruánského ženšenu vypěstovaného ve správných polohách.

Jestliže ale chcete obohatit jídelníček o nasládlou kořenovou zeleninu, která mí i mírné zdravotní benefity, s lehkostí si ji vypěstujete doma, na balkoně, ale i v záhonu.

Zpět k účinkům kořenů maca, podle barev:

Všechny kořeny rostliny maca obsahují mnoho hodnotných bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sterolů. Ty podporují energii, vitalitu i sexuální apetit. Ale aby pro nás byl kořen správně stravitelný, je nutné jej dostatečně uvařit, nebo sušený opražit. Právě v pražené podobě se prodává většina doplňků vyrobených z maca.

Macu se vyplatí předpěstovat. Kdy zasít?

Zasít si macu můžete v podstatě kdykoliv, protože se dá pěstovat i v interiéru. Délka dne nehraje pro tuto rostlinu nijak zásadní rolu. Pokud ji chcete pěstovat venku, zasejte do jednotlivých květníků nebo kelímků hned začátkem března, lze až do dubna.

Maca sice odolává i hlubokým mrazům, ale naše klima pro ni může být na jaře venku příliš vlhké. Proto se maca sadí do ven až v květnu, jako předpěstovaná sazenice. Podobně jako například mangold.

Maca může být pěstovaná venku, ale zvládne i květník doma či na balkoně

Maca potřebuje ke zdárnému růstu propustnou hlinitopísčitou zeminu. Venku ji vysazujte na slunné stanoviště. Jde sice o rostlinu dvouletou, ale pro hlízu se pěstuje jako jednoletka, podobně jako naše mrkev nebo petržel.

V našich podmínkách vyžaduje hodně živin, jakmile zakoření, tak i vydatnější zálivku. Pokud je pěstovaná venku, na zimu je vhodné ji přemístit do bezmrazých prostor (například ji založit do skleníku nebo do bedny s pískem do sklepa). A postupně ji spotřebovávat. Kořen vhodný ke konzumaci vytváří rostlina v 6. – 9. měsíci od vysetí.

Pokud chcete namnožit semena, ponechte rostlinu v záhonu a druhý rok nechte vykvést. Stejně úspěšně ji vypěstujete i ve větším květníku. I v tomto případě vám na druhý rok vykvete.

Jak se sklízí maca

Maca je kořenová zelenina, takže se sklízí stejně jako mrkev nebo ředkvička. Je nutno ji „vytrhnout“ a kořen zpracovat. Buď uvařit, nebo nasušit a posléze opražit. Konzumaci kořene maca doporučují výživoví poradci zahájit jen menším množstvím, postupně můžete dávky v jednotlivých pokrmech zvyšovat.

Exit mobile version