Pestrá Zahrada

Jak chránit rybíz před mšicemi

rybíz a mšice
rybíz a mšice

Na jaře dochází těsně po rašení rybízu k výskytu mšic, které mohou způsobit významné poškození rostliny. Mšice sají mízu z listů a výhonků rybízu, což vede k oslabení a odumírání nových plodonosných výhonků. Pokud není ochrana rybízu proti mšicím zavedena včas, může se výnos této oblíbené okrasné i plodiny enormně snížit.

Cílem tohoto článku je poskytnout praktické rady a postupy, jak efektivně chránit rybíz před škodami způsobenými mšicemi na jaře. Popíšeme jednotlivé typy postřiků v různých fázích rašení, které je nutné provést k zamezení přemnožení mšic. Zaměříme se zejména na biologické a přírodní způsoby ochrany bez používání syntetických chemických prostředků. Díky těmto opatřením lze množství mšic na rybízu snížit pod hranici škodlivosti a zajistit tak dobrý růst a bohatou úrodu.

Charakteristika mšic napadajících rybíz

Mšice žijící na rybízu patří mezi oblíbené škůdce této plodiny. Jedná se zejména o mšici šedou jilmovou (Drepanosiphum platanoides) a bourovku ovocnou (Eriosoma lanigerum). Mšice jsou drobní červaví hlísti o délce 1 až 3 milimetry. Mají válcovité buňky na zadních nohou, pomocí kterých se snadno přisávají na výhonky rybízu. Životní cyklus mšic zahrnuje několik generací v průběhu roku. Přezimují ve vajíčkovém stavu na kultuře a na jaře se líhnou larvy, které sají mízu a postupně dospívají.

Mšice poškozují rybíz útokem na jeho listy a výhony. Mízu sají ze žilek listů nebo přímo z dřevnatých částí. Množství vysáté mízy vede k žloutnutí a usychání listů. Při silné populaci mšic může dojít až k praskání a odumírání výhonů. Důsledkem je snížení fotosyntetické aktivity rostliny i formace pupenů, což se projeví nižším množstvím plodů. Včasná ochrana proti mšicím před rašením je proto zcela nezbytná pro zajištění úrody rybízu.

Příznaky napadení rybízu mšicemi

Nejjednoznačnějším příznakem napadení rybízu mšicemi jsou přítomnost samotných mšic na listech a výhonech. Zpočátku jsou mšice často hůře patrné a je jich jen malé množství, postupně se ale množí a žlutající skvrny a deformace listů jsou již dobře viditelné pouhým okem. Usušené listy zůstávají nápadně „přilepené“ na výhonu.

Mezi typické projevy napadení patří:

  • Žloutnutí a deformace mladých listů. Postupně získávají světle zelenou až žlutou barvu.
  • Skvrny na listech, malá množství medovice v důsledku sání mízy mšicemi.
  • Usychání a hnědnutí vrchní strany listů. Postupně mohou opadnout.
  • Zakrsávání a zakrňování výhonů a růstových vrcholů.
  • Deformace poupat a nižší tvorba plodů. V extrémních případech úplný nedostatek úrody.

Čím dříve se projeví příznaky napadení a mšice se začnou nekontrolovatelně množit, tím je potřeba rychlejší a účinnější ochranná opatření. Preventivní postřiky bez přítomnosti škůdců proto zajistí nejlepší efekt.

Ochrana rybízu před mšicemi

K účinné ochraně rybízu před mšicemi je třeba provádět několik preventivních a zároveň ošetřovacích opatření. Především je důležité zabránit přemnožení mšic v raném jarním období, když dochází k rašení rostlin. V této fázi lze využít několik způsobů: Preventivní postřik přírodními přípravky – Například postřik kyselinou jablečnou nebo mýdlovým roztokem těsně před rašením nebo během něj mšice plošně ničí. Pomáhá to udržet jejich populaci pod kontrolou.

Použití insekticidních rostlin – Vysazení macešek, levandule, yzopu, máty nebo meduňky snižuje množství mšic díky jejich éterickým olejům. Insekticidní účinek se projeví postupně. Použití chemických prostředků – Až jako poslední možnost, nejlépe specifické insekticidy působící proti mšicím. Většinou obsahují pyretroidy, neóny nebo pirimidiny.

Mezi další užitečné postupy patří odstranění napadených části rostlin, prořezávka suchých výhonů a během vegetace kontrola výskytu mšic a jejich přirozených nepřátel. Preventivní ochrana je stále nejúčinnější.

Exit mobile version