Zřejmě každý z nás zná skvělé nakládané okurky. Nejedna hospodyňka každoročně zaváří několik sklenic této oblíbené lahůdky. Ve sladkém, kyselém, nebo přímo ďábelském nálevu. Co takhle letos udělat změnu a místo okurek zavařit malou alternativu. Nabízí se nám skvělá varianta v podobě malých klásků kukuřice.
Léto ve sklenici
Plný košík přímo od farmáře
Malé kukuřice, žluťounké a sladké můžete zakoupit na trhu, nebo v supermarketu. Já mám to štěstí, že soused pěstuje ve velkém kukuřici přímo za domem. Už nás dobře zná a hned jak jsou kukuřice v té správné velikosti (tak akorát do zavařovací sklenice) nám hlásí, ať si přijdeme s košíkem. Samozřejmě si pěstuje kukuřici klasickou, ale malinké klásky jsou tím nejlepším “soustem”.
Cukrová kukuřice je tou nejlepší volbou pro naše zavařování. Již sám název napovídá, že se jedná o velmi chutnou záležitost. Klasy obsahují více než 70% vody, vedle toho i cenné látky jako například fosfor, železo a vápník. Dalším plusem je i obsah vlákniny. Tímto pramenem zdraví jistě uspokojíte své chuťové pohárky. Kukuřice se nemusejí bát ani lidé s onemocněním celiakie.
Nálev jako hlavní hrdina
Jistě máte svůj oblíbený nálev na okurky. Někdo si pochutnává na sladkokyselém nálevu, někdo naopak potřebuje, aby měly nakladačky pořádný říz. I pro kukuřici platí to samé. Je jen na vás, jak si přisladíte, okořeníte, nebo okyselíte svůj nálev. Já nabízím náš oblíbený. Je velmi jednoduchý a provoní vám celou kuchyň.
Kořeněný nálev
Na jeden litr nálevu si připravte následující suroviny:
- ¼ litru octa, můžete použít pro ozvláštnění chuti i jablečný
- ¾ litru vody
- 60 gramů cukru
- 1 lžíci soli
- bobkový list, nové koření (3 kuličky), celý pepř (cca 15 kuliček) a hořčičné semínko (2 lžičky)
- kopr podle chuti
Nálev povařte zhruba 20 minut, aby se všechny chutě propojily. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
Klasy plné zdraví
Na řadu přichází samotné kukuřičné klasy. Oloupané a očištěné vkládejte do připravených umytých sklenic. Pro lepší chuť přidávám nakrájenou kořenovou petržel, cibuli, mrkev a kousky křenu. Ten dodá kukuřicím skvělou chuť. Můžete přidat i čili papričku, hrášek, kapii nebo fazolkové lusky pro jiskrnou barvu.
To vše zalijte připraveným nálevem a zavíčkujte. Dále již postupujeme stejně jako u zavařování okurek. Sterilujeme zhruba dvacet minut při teplotě do 80 °C. Po této době vyjměte sklenice a otočte dnem vzhůru. Případné bublinky unikajícího vzduchu vás upozorní na netěsnící víčko.
Nyní přeneste zavařený poklad do spižírny a nechte uležet alespoň tři týdny před první ochutnávkou. Mám zkušenost, že každá návštěva dá přednost kukuřici před klasickými okurkami. Na obložené míse vypadají skvěle a chutnají ještě lépe.
Zdraví ze srdce přírody
Zdraví na talíři
Nestihli jste si obstarat malé klásky a kukuřice dorostla do větších rozměrů? Nic není ztraceno. Další využití již plně dozrálé kukuřice na nadosah. V létě se rádi scházíme na zahradách i balkonech u společného stolu. Doménou těchto setkání je především grilování. Když pomineme lahodné steaky a špízy, můžeme si připravit i grilovanou sladkou kukuřici. Jistě skvěle doplní stůl a ozvláštní chuť vaší večeře. Osolená a politá máslem, nebo olivovým olejem je delikatesní.
Čas grilování
Pokud počasí nepřeje venkovnímu sezení, není nic jednoduššího než si připravit zlatavé klasy doma na plotně. Stačí půl hodiny povařit ve vodě a máme hotovo. POZOR, solíme až na talíři. V osolené vodě by mohla kukuřice ztvrdnout.
Vařená kukuřice jako rychlá večeře
Máte dost místa v mrazáku? Zmrazte si trochu léta na podzimní a zimní časy. V plískanicích si rádi připomenete chuť prázdnin. Kukuřice mrazem rozhodně neutrpí žádnou újmu.
Kukuřice jako ozdoba kuchyně
I usušené žluté klasy kukuřice vám udělají radost a náramně doplní váš interiér. Ráda si nechávám pár zralých klasů pro tento účel. Nejen na chalupě vám budou zdobit a připomínat úrodné léto.
Tak dobrou chuť a hodně labužnických zážitků.
Ozdoba a vzpomínka na bohatou úrodu