Truhlík s trojčlenkou: pažitka, petržel, cibule asi máte. Nyní si zkuste vysázet bylinky i na předzahrádku – na okraj květinového záhonu či do rabata. Vznikne zajímavé napětí mezi užitkem a krásou.
Milujete chleba s máslem a pažitkou či brambory sypané petrželkou? Žádný problém – uštípnete si je těsně před konzumací z truhlíku za okny. Pokud vám však opakovaně pažitka zašla – pak tu je naše rada. Aby se bylinkám za okny dařilo, musíte jim poskytnout vhodnou nádobu a přiměřené místo.
Zavlažovací truhlík
Základní věcí je opatřit si truhlík – ideálně zavlažovací. Pokud máte okno na jih, pak je nezbytností, pokud máte okna na ostatní světové strany, stačí i obyčejný květník s podmiskou. Pro ty nejzákladnější bylinky, tedy petržel, pažitku, cibulovou nať je dostačující i okno na sever. I tam se bylinkám daří, jen nemají tak ostré a živé aroma, protože silice v nich obsažené se aktivují sluníčkem.
Před sázením nezapomeňte vložit kvalitní drenážní vrstvu z písku či keramzitu silnou asi 5 cm do spodu květináče. Jejím úkolem odvádět nadbytečnou zálivku od kořenů rostlin a chránit je před uhnitím. Jako drenáž lze použít i drobný štěrk, střepy z hliněných květináčů nebo hrubý písek.
Květináč vyplňte kvalitní půdní směsí s příměsí rašeliny nebo listovky, nebo použijte odlehčený pěstební substrát – v takovém případě je však nutné častější hnojení a vydatnější zálivka než u půdních substrátů.
Hliněné nádoby a bedýnky
Kořenům bylinek vyhovují i nádoby z pálené hlíny a terakoty. Rozpálená hliněná stěna ohřívá substrát a chrání tak bylinky i v chladnějších dnech. Bylinkám se dobře daří i glazovaných nádobách nebo dřevěných bedýnkách či proutěných koších vystlaných fólií. Důležité je, aby jejich kořenový systém měl dostatečný prostor.
A sázíme…
Na jeden konec truhlíku nebo záhonku vysaďte trs pažitky. Stačí-li vám na jednu sezónu, kupte ji v obchodě a trs zasaďte, pokud má vydržet déle, vysejte semínka. Do voňavého truhlíku určitě patří dva, tři řádky naťové petržele. Vyberte hladkou naťovou petržel, protože kadeřavá petržel, i když vypadá dekorativně, nemá tu správnou vůni. Na opačný konec truhlíku zasaďte jednu nebo dvě cibule s natí. Tu pak můžete postupně seřezávat – jako ozdoba na chlebu vypadá neodolatelně.
Výsadba bylinek na okrasné zahradě
Zatímco drobnější a nejpotřebnější druhy bylin si umístíte na parapet – pro vysoké a dorůstající bylinky si vyhraďte místo na zahradě. Naše babičky sázely majoránku, libeček, meduňku, mátu a petržel, které byly dostupné, my zahrádku doplníme i těmi, které k nám připutovaly ze Středomoří.
Většina bylinek tvoří kompaktní polštáře. Tato vlastnost se dá využít k olemování květinových rabat či vytvoření předělu mezi trávníkem a cestou. jejich tvar se udržuje střihem. Nízké bochánky získáme z tymiánu nebo mateřídoušky, vyšší naroste petržel, oregano nebo šalvěj. K invazivním druhům řadíme dekorativní mátu a meduňku.
Pokud je nebudeme omezovat, rychle se rozrostou. Tomu lze zabránit vysazením do velkého květináče zapuštěného do země. Každého jara však nezapomeňte rostlinu vyjmout, rozdělit na více trsů a opět zasadit.
Lékárenské záhony
Snadnou sklizeň umožní a zahradu ozvláštní tzv. lékárenské záhony. Mívají pravidelný tvar – může to být čtverec, spirála, kruh s výsečemi – v nichž jsou cestičky aby se bylinky daly ošetřovat a plít. Záhony mohou být i vyvýšené, ohraničené prkny nebo vrbových proutím (viz náš článek o vrbách a jejich využití).
Zajímavou možnosti je vybudování spirálového vyvýšeného záhonu se zídkou – na jižní i severní straně svahu nebo umělého kopečku. Spirálovou zídku je nejlepší postavit z nasucho poskládaných kamenů, mezi nimiž najdou úkryt zvířátka – ještěrky ropuchy a hmyz. Kameny navíc akumulují teplo, které bylinky milují. Tato zídka může mít i ohradní funkci, jako je tomu třeba na zahradě, kterou najde na našem webu pod názvem: Zahrada na šumavském potoce.
TIPY
Bylinky zalévejte odstátou, na slunci ohřátou vodou ráno nebo večer. Nepřeléváme, jsou zvyklé na sušší půdu.
+ Při výsadbě je dobré do půdy zapracovat granule s přídavkem živin, které se pak postupně uvolňují. S hnojením se to u bylinek nemá přehánět. Hodně hnojiva totiž způsobuje, že bylinky rychle rostou a ztrácejí své typické aroma.
+ Jako ozdobu truhlíku či záhonku zkuste přidat k obyčejným bylinkám rozmarýn. S konečky rozmarýnových listů pak budete moci vykouzlit kuře po kalifornsku a ozvláštnit grilovaná jídla.
+ Možná, že na trhu objevíte i sazenice saturejky. Ta se přidává se do luštěnin, kde omezuje nadýmání a navíc její stříbřité listy a fialové květy vypadají velice hezky.
+ Vás stále zelený truhlík by měl mít i svoji dekorativní rostlinu třeba v podobě chilli papriček. V květináči jsou krásné, usušené a zavěšené na stěně či plovoucí v nálevu na utopence ještě lepší.
Víte, co a proč sázely naše prababičky?
Rostliny v dobách našich praprababiček se sázely pro užitek a také pro panenku Marii a svaté. Pro kostel a pro kapličku. Většina rostlin na starodávných zahradách byla jedlých – v předzahrádkách rostly bylinky a léčivky.
Dalším hlediskem pro výběr rostlin jejich ochranná funkce – u vstupu před domem se vysazoval šeřík či jeřáb, které měly chránit chaloupku před zlem. Řada květin z babičkovských předzahrádek souvisí s mariánským kultem a oslavou Boha. Na předzahrádkách proto nesměly chybět zvonky, hvozdíky, kopretiny, lilie – a také kosatce, kontryhele, pomněnky a růže.
Text: Radka Borovičková
Malá abeceda bylinek
Bazalka pravá – Ocimum basilicum
Sbírají se mladé lístečky z vrcholu natě bazalky – ponechejte vždy tak 10 – 15 cm nad zemí. Bazalka obroste a budete mít opakovanou sklizeň. Bazalka se hodí jak do léčivých čajů, tak i ke kuchyňskému zpracování. Většinou na omáčky, pod pečené maso, drůbež, zeleninové pokrmy i saláty.
Dobromysl obecná (Oregano) – Origanum vulgare
V kuchyni je nejznámější její použití na pizzu, těstoviny, sekaná masa, omáčky, zeleninová jídla, používá se na maso skopové, drůbeží a ryby. Hodí se ale i při kašli, působí protizánětlivě a uklidňuje při nervovém vypětí.
Meduňka lékařská – Melissa officinalis
Hodí se jak do bylinkových čajů, tak i jako koření k takovým jídlům jako tvarohové pomazánky, brambory, polévky, zeleninové saláty, jako dekorace ke zmrzlinovým pohárům apod. Má příjemné aroma s vůní citrónu.
Tymián obecný – Thymus vulgaris L.
Používá se k léčení nadýmání, záněty trávicího ústrojí, působí proti hlenovitému kašli, proti průjmu. Jako koření se používá na všechny druhy masa, i na zvěřinu. Dá se použít na těstoviny i na pizzu, do salátů, luštěnin, na marinádu, k nakládání masa a ke grilování.
Pažitka – Allium schoenoprasum L.
Vyžaduje středně hlinitou, humózní a bezplevelnou zeminu Má ráda vlhko a vápenitou půdu. Stanoviště vyžaduje světlé. Pažitka může v truhlíku i zimovat. Pažitka se používá do polévek, salátů, ale i do tvarohových pomazánek, nádivek apod.