Pestrá Zahrada

Jak na krásná rajčata i na podzim + dva recepty

Foto: Depositphotos

Foto: Depositphotos

Je tady začátek podzimu a vy máte obavu, aby vám všechna rajčata dozrála. Chcete-li sklizeň co nejvíce prodloužit, stačí dodržet pár osvědčených triků. Budete mít vlastní plody v perfektní kvalitě a navíc můžete sklízet v podstatě až do prvních mrazíků. Pojďme se podívat, jak na to.

Aby se rostlina nevysilovala

·         Odstraňte všechny postranní výhonky, jež rostlinu zbytečně vysilují.

·         Vylamování výhonků by se mělo provádět už od jara.

·         Ustřihněte všechny spodní listy (hlavně ty, které se dotýkají země).

·         Spodní listy se kroutí a žloutnou a pro rostlinu již nemají žádnou funkci.

·         Listy odstraňte až po nejspodnější „patro“ plodů.

·         Zbavit se můžete i listů, které stíní plodům.

·         Ostatní listy ponechte, je to důležité pro dobrou chuť rajčat.

·         Odstřihněte vrchol rostliny s květy nebo s malými zelenými rajčátky.

·         Tím se síla rostliny soustředí do uzrávání již nasazených plodů.

Popraskané plody

·         Popraskání způsobuje nadměrná vlhkost a nepravidelná zálivka.

·         Takové plody mohou začít hnít, proto je co nejdříve skliďte.

·         Snadno poznáte, zda rostliny potřebují zalít.

·         Zabořte prst do hlíny, a pokud se na něj nenalepí hlína, rajčata zalijte.

·         Mají-li přijít deště, rostliny nezalévejte.

·         Rajčatům nesvědčí, když stojí dlouhou dobu v příliš mokré zemině.

·         Tomu můžete předejít, pokud příští rok vyzkoušíte vyvýšené záhony.

·         Dobře funguje i vytvoření kopečků hlíny kolem stonků.

·         Předejít popraskání se dá správným hnojivem.

·         Často chybí v půdě dusík.

·         V tom případě hnojte přípravkem s označením 8-8-8 nebo 10-10-10.

·         Máte-li opačný problém, zvolte hnojivo označené 5-10-5 nebo 5-10-10.

Obávaná plíseň

·         Vlhké počasí způsobuje plíseň a hnilobu rostliny.

·         Poznáte ji podle nahnědlých skvrn na plodech i listech.

·         Napadené plody i listy ihned odstraňte.

·         Zásadně nepěstujte brambory v okolí rajčat.

·         Brambory mohou půdu i plody nakazit plísní.

·         Nejste-li příznivci chemie, vyrobte si přírodní postřik proti plísni.

·         Rozdrťte 50 g česneku a zalijte ho pěti litry vroucí vody.

·         Připravený roztok nechte přes noc vylouhovat.

·         Druhý den sceďte a nařeďte v poměru 1 díl výluhu na 3 díly vody.

·         Nalijte do rozprašovače a obden rajčata postříkejte.

Ochrana před prvními mrazíky

·         Jestliže předpověď počasí ukazuje na první mrazíky, musíte rajčata schovat.

·         Rostliny v nádobách přesuňte do skleníku, kde spolehlivě dozrají.

·         Nemáte-li skleník, najděte jiný, podobný úkryt.

·         Dobře se osvědčilo také přikrytí netkanou textilií.

·         V tom případě rajčata vydrží i mrazíky až do –4 °C.

·         Pokud je slunečno, textilii přes den sundejte, aby plody mohly dozrát.

Co s nedozrálými rajčaty?

·         Vyberte tmavší, avšak teplé místo s teplotou cca 18 – 20 °C.

·         Na tomto místě rajčata přikryjte listem novin.

·         Dobře funguje i papírový pytlík nebo krabice.

·         K urychlení dozrávání pomůže kousek jablka.

·         Za pár dnů vám rajčata krásně zčervenají.

·         Máte-li velké množství nedozrálých rajčat, můžete uříznout celou rostlinu.

·         Zbavte ji listů a zavěste do teplé a světlé místnosti vzhůru nohama.

Recepty ze zelených rajčat

·         Nezralá rajčata jsou jedovatá, protože obsahují solanin.

·         Tepelnou úpravou, zavařením či mléčným kvašením se množství solaninu velmi sníží.

·         I takto upravené plody však konzumujte s mírou, jíst by je neměly těhotné ženy a děti.

 

        Čatní
Suroviny: 1 kg zelených rajčat, 1 velká cibule, 1 lžíce soli, 7 stroužků česneku, 1 lžička mletého kari, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek octa, 3 lžíce namočených rozinek.

Postup: Oloupaná rajčata rozemelte v masovém strojku s česnekem a cibulí. Poté směs posypte solí, zázvorem, kari a paprikou. Dále přidejte cukr, rozinky a ocet a vše vařte cca 15 minut.  Do menších vypařených sklenic nalijte horké čatní a ihned zavřete víčkem.

·         Kečup ze zelených rajčat
Suroviny: 2 kg zelených rajčat, 700 g jablek, 100 g cukru krupice, 2 cibule, 200 ml octa, 40 g soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého hořčičného semínka.

Postup: Ocet svařte s kořením, odstavte a nechte hodinu louhovat. Nakrájejte na kousky rajčata, jablka a oloupané cibule, dejte do hrnce a rozvařte na kaši. Směs propasírujte přes síto, přidejte cukr, sůl a scezený ocet a vařte do zhoustnutí. Horký kečup dejte do nahřátých sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vystydnout. Chcete-li delší trvanlivost, sklenice ještě sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

Exit mobile version