Vyzrajte na žluté listy okurek
Okurky patří k nejoblíbenějším zeleninám vůbec. Milují ji děti i dospělí, skvěle osvěží a lze ji výborně míchat do různých letních smoothie. Možnost vypěstovat si vlastní 100 % BIO okurky je lákadlem, proto nechybí téměř v žádné zahrádce.
Zdravá a plodná okurka potřebuje nějakou tu péči. Jakmile je něco špatně, dává to najevo právě různými změnami na listech. Zvlášť jejich žloutnutí je celkem časté a může mít hned několik příčin a fatální následky. Žluté listy totiž neabsorbují tolik slunečního svitu, fotosyntéza je narušena, rostlina strádá, květy schnou, plody se deformují a nedozrají a okurka umírá. Všem potížím se však dá snadno a naprosto přírodně zabránit.
Voda
Plody okurky tvoří z 95i % voda. Potřebují tedy poctivou a pravidelnou zálivku obden, při velkých vedrech denně, a to přímo ke kořenům, ke stonku rostliny. Půda by měla být kypřená, aby se voda dostala do dostatečné hloubky. Nedostatek vláhy pak způsobuje ztrátu zeleně listů a můžete pozorovat i celkovou ochablost rostliny. Zálivka je nejlepší odstátou vodou, při příliš chladné vodě by kořeny mohly snadno nastydnout a odumírat.
Výživa
Okurka potřebuje dostatek živin po celou sezónu. Potřebuje hlavně dusík, fosfor a draslík. Ty jsou běžně obsaženy v hnojivech NPK, nicméně na své zahrádce asi chceme raději něco jiného než chemii.
Často je problém v nedostatku dusíku, kdy žloutnou celé listy. Okurce můžete dopřát zálivku zákvasem z kopřiv nebo slepičinců. Necháte louhovat několik dní, scedíte a ředíte s vodou k zalévání.
Někdy žloutnou jen okraje listů, což může způsobit jejich stáří. Pokud se to ale děje i mladším listům, tak chybí fosfor a draslík. Dřevěný popel nejlépe z tvrdého dřeva je v té chvíli skvělý pomocník. 1 sklenice rozmíchaná v 10 litrech vody vám poslouží jako doplňovač potřebných živin. Užívat jednou za 2 týdny.
Teplo a světlo
Ačkoli okurky jíme celý rok, jsou vyhledávané hlavně v létě. Možná i proto samotné rostliny tolik milují teplo. Musíte tedy dávat pozor na prudké ochlazení nebo nízké noční teploty. Listy pak zažloutnou, okurka neroste a plody jsou deformované. Okurky na chladné noci zakryjte netkanou textilií, abyste je ochránili, přes den ji však nenechávejte. Okurky by pak podléhali nemocem.
Když se listy kromě žloutnutí začnou i kroutit, tak má okurka málo světla. Přesazovat ji nemůžete, pouze se poučit do příště, jelikož má velmi citlivé kořeny a nepřežila by. Pomoci může protrhání listů, které okurkám zabrání stínit si vzájemně.
Poškozené listy je vždy třeba protrhat, rostlině se uleví a nebude plýtvat energií.
Pokud budete dbát na správnou péči, okurka bude spokojená a vy také. Problémem pak mohou být jiné obtíže. U okurek to často jsou:
-
Plíseň okurky trápí často, a to na záhoně i ve skleníku. Projevuje se ohraničenými skvrnami, které jsou velmi dobře vidět na spodní straně listů. Funguje na ně mléčný postřik (mléko a voda 1:1) aplikovaný jednou za 10 dní.
-
Padlí je choroba napadající mnoho druhů ovoce a zeleniny. Listy okurek vypadají jako pokryté skvrnami bílé plísně, okurka odumírá. Vhodný je postřik z peroxidu vodíku a vody (1:4) používaný jednou týdně. Pokud je okurka již velmi napadená, lze stříkat každé 3 dny.
-
Preventivně lze používat postřik z česneku. 4 rozdrcené stroužky zalijete litrem horké vody a necháte alespoň jeden den odstát. Scezený výluh řeďte s vodou 1:3.
Veškeré postřiky provádějte i ze spodní strany listů.