Jak si vypěstovat aromatické bylinky a jak je používat – I.
Bylinky jsou pro milovníky dobré kuchyně téměř nepostradatelné. Úžasná je jejich nenáročnost a schopnost růst téměř kdekoliv. Lze je pěstovat na zahradě, ale i na balkoně či za oknem.
Bylinkám věnujeme třídílnou minisérii.
V prvním dílu se zaměříme na obecné postupy při pěstování bylinek, v dalších dílech přineseme informace o jednotlivých bylinkách z okruhu těch nejčastěji pěstovaných, jejich dostupné odrůdy, specifika při pěstování, pokud nějaká jsou, a možnosti jejich využití doma i venku.
Nenáročnost bylinek ze Středomoří
Bylinky jsou povětšinou rostlinami pocházejícími ze Středomoří, kde původně rostly na dosti nehostinných místech. Proto jsou nenáročné nejen na zálivku, ale i na živiny. Na druhou stranu však potřebují dostatek světla, aby byly aromatické.
Mnohým z bylinek příliš velká dávka živin dokonce škodí – netvoří pak dostatečné množství aromatických látek, čímž pro nás klesá jejich kvalita, poněvadž na bylinkách si nejvíce ceníme právě aromatu.
Začínáme výsevem
Většinu bylinek, které budeme pěstovat venku, je vhodné si na jaře doma předpěstovat. Díky tomu zkrátíme jejich vegetační dobu a můžeme je v sezoně využívat déle. Semínka jsou neskutečně drobounká, proto je vyséváme výhradně do substrátu. Perlitem by propadla a nemohla by dobře vzejít.
Do nádobky s odtokem si přichystáme výsevní substrát a dobře ho prolijeme. Na povrch rozsypeme semínka tak, aby byla co nejvíce rozptýlena (výhoda pro budoucí přepichování). Pokud sejeme více druhů do jedné nádobky, raději si označíme, kam jsme co umístili (zkušenější to zvládnou i bez označení).
Semínka zasypeme tenkou vrstvičkou substrátu, přimáčkneme. Pokud se přimáčknutím dost nenavlhčí od podkladu, navlhčíme střičkou. Nádobu překryjeme fólií nebo sklem a umístíme na teplé místo.
Během klíčení dle potřeby provlhčujeme střičkou.
Kdy přepichovat
Až mají rostlinky alespoň několik pravých lístků, přepícháme je, nejlépe do sadbovačů. Stačí však i květináčky, kam můžeme bylinky usadit po skupinkách. Záleží vždy na odrůdě a na tom, kde je chceme pěstovat. Do každé nádobky umístíme jednu kuličku NPK – pro začátek.
Vysazujeme …
Všechny bylinky jsou vhodné k pěstování v záhoně i na balkoně. Doma za oknem to ale některé nezvládnou – třeba běžné odrůdy levandule. Na druhé straně například bazalka je raději doma, kde jí nehrozí takové nebezpečí napadení mšicí.
Dalšími rostlinkami, které nerady domů za okno, jsou například máta, meduňka či šalvěj. I když šalvěj má i bylinnou podobu a ta interiér zvládne. Balkonové pěstování tyto voňavé rostliny ustojí s přehledem.
Bylinky vysazujeme na záhoně nebo do velkých nádob do takového sponu, jaký doporučuje producent semínek na jejich obalu. Pokud vysazujeme do jednotlivých nádob, nemusíme spon nijak řešit. Nádobky můžeme kdykoliv posouvat podle toho, jak se nám budou bylinky rozrůstat.
Výsadba není nijak komplikovaná, jen rostlinku umístíme do zeminy, přihrneme a přimáčkneme. Pokud sázíme do zeminy sušší, nejdříve si ji prolijeme. Pro kořenící rostlinky je to příjemnější.
Zaléváme zejména na počátku růstu
Bylinky z počátku zaléváme intenzivněji, aby dobře zakořenily. Později zálivku omezíme a zaléváme jen tehdy, když je zemina proschlá nebo když rostlinky očividně mírně povadají. Nicméně, například na tymiánu žízeň příliš nepoznáme, tam se orientujeme raději podle zeminy.
Žíznivými bylinkami jsou však třeba šalvěj nebo bazalka. Ty vyžadují opravdu mnoho vláhy.
Přihnojovat?
U bylinek spíše ne než ano. Pokud ano, zvolíme organické hnojivo, nejlépe s rohovinou nebo guanem. V záhonu můžeme použít i zkvašené a naředěné slepičince, ovšem velmi opatrně. Přihnojíme poté, co jsme bylinku ostříhali a sklidili si nať do zásoby. Další větší sklizeň naplánujeme až po delší době.
Bylinky – trvalky potřebují jarní péči
Bylinky, které pěstujeme v záhonku jako trvalky, potřebují jarní sestřih stejně jako všechny ostatní trvalky. Pozor: nikdy je nestříháme na podzim – staré výhony slouží jako zimní ochrana proti povětrnostním podmínkám a úkryt pro užitečný hmyz. Ostříháme je ale důsledně brzy na jaře, aby mohly čerstvé výhony rašit bez omezení a ty staré nepletly pod ruce při sklizni.
Sklizeň
Bylinky sklízíme průběžně – podle toho, jak je potřebujeme v kuchyni. Trvalky sestřihneme většinou těsně před kvetením nebo během něj. Nať si uschováme do zásoby. Nejaromatičtější jsou rostlinky v poledne, za plného slunce.
Na podzim jednoleté bylinky sklidíme ze záhonku celé. Několik kusů si můžeme nechat v záhoně vysemenit.
Pokud záhony trvalek nebo dvouletek (petrželka, naťový celer) na podzim překryjeme netkanou bílou textilií, můžeme k nim mít celou zimu přístup.
Bylinky z balkonu schováme před zimou doma nebo na chráněném místě. Pokud nevymrznou a v případě bazalky nevykvetou, vydrží několik let. S výjimkou například saturejky nebo kopru.