Borůvkové víno bude vzpomínkou na letní dovolenou. Asi není nutné se ze široka rozepisovat o tom, jak chutné jsou tyto plody našich lesů. Od malička je jistě máme spojené s prázdninami a příjemnými procházkami lesem.
Nejednomu z nás toto lahodné mini ovoce zanechalo barevnou stopu minimálně na rukou a ústech. Borůvky jsou jednoznačně symbolem léta a spokojeného dětství.
Blahodárný vliv modrých bobulek
- Tento zázračný lék by neměl chybět v žádné domácnosti. Vždyť toto droboučké ovoce je přímo nabité vitamíny. Nejeden z nás již poznal účinek, o kterém se ve společnosti moc nemluví. Nadmíra konzumace borůvek způsobuje zácpu, pokud tedy trpíte zrovna průjmem, borůvky jsou první záchrana. Jednoznačně uleví při pobouřeném žaludku a mírní zvracení. Zkrátka všelék na cesty a dovolené, dopřejte si je klidně v sušené podobě.
- Další předností borůvek je fakt, že snižují krevní tlak, snižují stres, blahodárně působí na zrak a mají silný močopudný účinek.
- Skvělou volbou je hrst borůvek při chřipkovém onemocnění. Dodají vám potřebné vitamíny a díky protizánětlivým účinkům se rychle zbavíte obtíží spojených i s respiračním onemocněním.
- V neposlední řadě se mohou podílet i na vaší krásné a jemné pleti. Domácí pleťová maska vyrobená z medu, borůvek a bílého jogurtu bude to pravé osvěžení a rozjasnění pro váš obličej.
Borůvky nejen v lese
Pokud jste vášnivými zahrádkáři, není pochyb o tom, že se i v koutku vaší zahrádky nachází alespoň jeden keřík s tmavě modrými bobulkami. Pěstování je naprosto nenáročné a mile vás překvapí. Vystačíte si s pravidelnou zálivkou, nejlépe dešťovou vodou. Jednou za 14 dní dopřejte keříkům vhodné hnojivo.
Pokud je úroda hojná a vy už jste přejedení všech těch koláčů, džemů a koktejlů je tu další varianta, jak zpracovat chutné ovoce. Bezpochyby si zamilujete vlastní výrobu domácího vína. Je to tak snadné a výsledek vás dozajista nadchne.
Borůvkové víno – výtečný mok s omamnou vůní
Jdeme na výrobu domácího vína, na které se budete těšit a vaše návštěva se bude ráda vracet. Nasbírejte si 3 litry borůvek, omyjte a nasypte do hrnce.
Přidejte 1 litr vody a 100 g cukru. Povařte směs alespoň 10–15 minut. Nechte úplně vychladnout a vsypte jeden sáček sušeného droždí. Směs nechte odpočívat po dobu 24 hodin při pokojové teplotě. Droždí udělá svou práci a nastartuje to správné kvašení.
Připravte s mezitím z 1 litru vody a 1 kg cukru sladký roztok, který necháte svařit.
Po 24 hodinách, kdy borůvkové víno “pracovalo” za pomocí droždí nyní sceďte přes sítko, nebo plátno. Přilijte sladký roztok z vody a cukru, promíchejte a můžete víno nalít do čistých lahví. Po dobu dvou až tří měsíců bude zazátkované víno zrát. Poté můžete započít první ochutnávku. Jistě vás nadchne sladká chuť výtečného moku a zahřeje u srdce myšlenka, že právě vy jste tvůrci. Domácí víno nebude tak jiskrné, ale mírný kal není na závadu a neubírá rozhodně na kvalitě.
Domácí (nejen) borůvkové víno
Výroba domácího vína je zábava a zároveň skvělá volba pro zpracování zralého a šťavnatého ovoce. V prvé řadě máte jistotu, co vaše chutné víno obsahuje. Můžete si s radostí říci, že i bez chemie se dá skvěle připravit chutný produkt. A nejen to, pokud se vám výroba povede, budete mít velikou radost z vašeho přičinění. Každá návštěva bude s radostí sdílet vaše snažení a ochutnávka moku půjde na dračku.
Nebojte se trochu nepořádku, které při vaření vzniká. Odměnou vám bude jiskrný a lahodný nápoj, kterému neodoláte. Pokud zpracujete přes léto borůvky, nebo jiné ovoce na víno, můžete se jako jediní těšit na sychravý podzim. V té době už bude víno krásně zralé a můžete si ho vychutnat plnými doušky třeba u krbu a dobré knihy.