
Konec června je pro zahrádkáře radostným obdobím. Zatímco některé plodiny právě dozrávají, jiné už poskytují první pravidelnou úrodu. Dny jsou dlouhé, počasí příznivé a zahrada doslova překypuje životem. Co všechno můžeme na přelomu jara a léta sklízet?
První vlny ovoce: jahody, třešně a rybíz
Jahody bývají jedním z prvních sladkých plodů sezóny. Na konci června dozrávají stáleplodící i pozdní odrůdy. Pokud pravidelně sklízíte, rostliny budou plodit déle a lépe.
Třešně dosahují vrcholu sklizně právě v tomto období. Sladké odrůdy jako ‚Kordia‘ nebo ‚Regina‘ bývají velmi šťavnaté a vhodné i na zavařování.
Na keřích začíná červenat červený a bílý rybíz. Tyto bobule jsou ideální na šťávy, marmelády i do koláčů.

Zelenina v plné parádě
V zeleninové zahradě je teď opravdu živo. Sklízí se:
- Saláty a špenát – pokud jste vysévali v dubnu a květnu, listy jsou teď na vrcholu křehkosti.
- Ředkvičky – druhá jarní várka bývá o něco větší, ale stále jemná.
- Kedlubny – pevné hlízy bez vláknitosti sklízejte včas, než přerostou.
- Cukety a patisony – mladé plody jsou nejlepší do 15 cm délky.
- První brambory – rané odrůdy jako ‚Impala‘ nebo ‚Adéla‘ jsou připraveny k vytahování z půdy.
Bylinky v nejlepší kondici
Červen je vrcholem pro sběr bylinek. Aromatické látky jsou nejsilnější těsně před květem. Sklízejte:
- Máta – ideální pro sušení nebo do letních nápojů.
- Meduňka – jemná citronová vůně pro čaje a limonády.
- Levandule – právě rozkvétá, vhodná k sušení a na vonné dekorace.
- Mateřídouška a tymián – výrazné koření do kuchyně i léčivé čaje.
Tipy pro efektivní sklizeň
„Sklízejte pravidelně, ideálně brzy ráno nebo večer, kdy nejsou plody přehřáté od slunce. Zamezíte tím vadnutí a podpoříte další růst.“
- Používejte ostré nůžky nebo nože, abyste rostliny nepoškodili.
- Uskladňujte úrodu co nejdříve po sklizni – ideálně do stínu nebo lednice.
- Některé plodiny (např. hrášek, okurky, cukety) se sklízejí i několikrát týdně.

Závěr
Konec června je obdobím hojnosti a radosti na zahradě. Pokud jste na jaře vysadili správně a pravidelně pečovali o záhony, můžete se těšit na pestrou sklizeň čerstvé zeleniny, ovoce i bylinek. Ať už vaříte, zavařujete nebo jen ochutnáváte – každá úroda je odměnou za vaši péči.