Jak si udělat bezový sirup?

Jaro bývá v našich zeměpisných končinách ve znamení voňavého bezu. Jak bez zpracovat, abychom si jeho léčivé účinky mohli vychutnat po celý rok? Recept na bezový sirup nebo med, ale i přesný postup pro sušení této jedinečné bylinky, která vám v zimě pomůže od nachlazení, se dočtete v tomto článku. A pozor! Když si zapamatujete místo, kam jste se na bez vypravili, za pár měsíců si ze zralých bobulí nezapomeňte uvařit lahodný likér! Víte, co je to kosmatice? I to se dozvíte v průběhu čtení.

Květy bezu na bezový sirup

Zdravotní účinky bezu černého

V dobách dávno minulých byl bez černý vysazován před každý dům. Lidé tak měli přímo pod nosem jeho voňavé květy, ale i přírodní lékárničku, kterou jim jejich zahrada poskytovala. Černý bez se vám bude hodit zejména v období sychravých dnů, kdy budete bojovat s nachlazením.

Bez podporuje pocení a dokáže snížit horečku. Nejcennější účinek, který je skvěle zastoupen právě v bezovém sirupu, je usnadnění vykašlávání a jeho příznivý účinek na horní cesty dýchací.

Bezová šťáva není jen lahodný způsob, jak si připravit domácí limonádu nebo osladit čaj, její účinky oceníte také v případě zánětu trojklanného nervu či při migrénách. Její protizánětlivé účinky se projeví i při bolestech kloubů.

Čaj ze sušených bezových květů se v lidovém léčitelství používá také na zažívací potíže a při potížích s trávicím traktem – například při nevolnostech, potížích s trávením či se žlučníkem, ale i s plynatostí.

Co obsahuje bezový sirup?

Bezinkový sirup je bohatý na vitamín C, obsahuje také ceněné antioxidanty, které pomáhají našemu tělu bojovat s civilizačními chorobami.

Květy na bezový sirup
Květy bezu černého

Kdy a kde sbírat bez na bezový sirup

Sněhobílé květy obalené žlutavým pylem je nejlepší sbírat za plného slunce, tedy kdykoliv přes den, ideálně kolem poledne. Pokud si vyhlédnete slunné stanoviště a objevíte květy, které pylem přímo oplývají, je to značka ideál. Nesbírejte po dešti, kdy je bez omytý. Sbírejte pouze plně rozkvetlé květy, které nemají kuličky. Bez naleznete na okraji lesa či remízku, kde si jej můžete nasbírat. Pouze dejte pozor, ať nesbíráte v průmyslově znečištěné lokalitě či okolo cesty. Sbírat se nesmí ani v chráněných krajinných oblastech.

Sbírejte bez:

  • ve slunečný den
  • okolo poledne
  • plně rozkvetlý, bez kuliček

Nesbírejte bez:

  • po dešti
  • okolo cest
  • v chráněných krajinných oblastech
  • s nerozkvetlými kuličkami
  • hnědý, odkvétající
Květy černého bezu nádherně voní

Recept na bezový sirup

Na recept budete potřebovat:

  • 25 velkých květů
  • 2 litry převařené studené vody
  • 2 kila cukru
  • 70 gramů kyseliny citrónové
Květy bezu na bezový sirup
Květy bezu na bezový sirup

25 velkých květů černého bezu nasypejte do 2 litrů převařené a vychladlé vody a nechejte jeden den vyluhovat.

Druhý den bez scedíte, přidáte 2 kila krystalového cukru a zhruba 70 gramů kyseliny citrónové. Směs míchejte, a až se cukr rozpustí, slejte sirup do skleněných lahví s víčkem na zašroubování. Nahoru můžete přidat lžičku rumu nebo jiného alkoholu ke konzervaci. Pozor na nekvalitní lahve s korkem – mají tendenci propouštět vzduch, což by vedlo ke zkáze celého snažení.

Bezový sirup
Bezový sirup

Recept na bezový med

25 kusů velkých květů přelejte litrem vody, přidejte šťávu z jednoho citrónu a na kolečka nakrájený druhý citrón. Ohřejte na sporáku těsně pod bod varu, a nechejte do druhého dne odstát.

Druhý den přeceďte přes plátno, přidejte 1 kilo cukru krupice a vařte do zhoustnutí. Správnou medovou konzistenci poznáte tak, že kápnete trochu medu na talířek, necháte v lednici vychladnout, a otočíte kolmo. Pokud se táhne jako med, máte hotovo.

Horký med nalévejte do zavařovacích sklenic se závitem a obraťte dnem vzhůru.

Příprava bezového medu

Jak správně sušit černý bez

Přejete si nasušit čaj pro chladné dny? Natrhejte si do košíku květy černého bezu, a dejte je do průvanu na stinné místo. Nejlepší je zvolit sušák na prádlo, na který bezy pověsíte. Skvěle se suší i na plechu nebo omytých okenních sítech. Důležité je neskládat bezy do vrstvy. Bez průběžně otáčejte, nenechávejte na přímém slunci, zhnědnul by.

Sušení černého bezu na sušáku na prádlo

Hlavní jídlo z černého bezu

Z černého bezu si můžete nachystat také hlavní jídlo. Kosmatice je pokrm, který znaly naše babičky. Čerstvě natrhané květy černého bezu obalte v těstíčku, které zhotovíte z vajec, mouky a trochy soli. Rozpalte olej na pánvi či v troubě, a vložte bezy stopkami směrem vzhůru. Po chvíli stopky odstřihněte a bezové řízky obraťte. Jako přílohu můžete zvolit brambory. Dobrou chuť!

Kosmatice

Už se také těšíte, až si svůj byt provoníte černým bezem? Jako třešničku na dortu si zapamatujte, že tam, kde jste trhali voňavé květy, se za pár měsíců vrátíte, abyste si natrhali bobule, ze kterých si připravíte lahodný bezový likér. Jelikož je výsostně výborný, doporučujeme i vám, abyste se do jeho výroby s chutí pustili. Je ideální vzpomínkou na léto.

Bezový sirup a bezový likér
Bezový sirup a bezový likér

 

 

Podobné články v internetu: