Odhalte tajemství úspěšného pěstování rebarbory na české zahrádce

Rebarbora
Rebarbora / Depositphotos

Rebarbora je nenáročná trvalka, která roste téměř sama a každým rokem vás může potěšit větší a větší úrodou. Pokud ji ale pěstujete správně a znáte několik zahrádkářských tajemství, odmění vás extra silnými, dlouhými a šťavnatými stonky plnými chuti. Přečtěte si, jak na to krok za krokem a co rebarboře opravdu prospívá.

1. Správné stanoviště je základ

Rebarboře se nejlépe daří na slunném až polostinném místě. Nesnáší suchou půdu ani přílišné přemokření. Ideální je mírně kyselá, humózní půda s dostatkem živin a vláhy.

  • Vyberte záhon, kde nebude překážet – vydrží na jednom místě i 10–15 let.
  • Vyhněte se písčité nebo jílovité půdě – špatně drží živiny či vodu.
Rebarbora sazenice
Rebarbora sazenice / Depositphotos

2. Výsadba – jaro nebo podzim

Rebarboru můžete sázet buď na jaře (březen–duben), nebo na podzim (září–říjen). Vysazují se buď sazenice, nebo oddělky starších rostlin.

  • Dodržujte rozestupy minimálně 1 m – rostlina potřebuje prostor.
  • Kořeny sázejte do hloubky asi 10–15 cm, s očky těsně pod povrchem.
  • Po výsadbě dobře zalijte a přikryjte kompostem nebo mulčem.

3. Hnojení a zálivka – tajemství silných stonků

Rebarbora je náročná na živiny – pokud chcete silné, dlouhé a chutné stonky, potřebuje pravidelnou výživu:

  • Na jaře přidejte kompost nebo uleželý hnůj kolem rostliny.
  • V průběhu růstu hnojte organickými hnojivy bohatými na dusík.
  • Nezanedbávejte zálivku v suchých obdobích, jinak budou stonky tvrdé a vláknité.

💡 Tajný tip:

Na jaře můžete přiklopit mladé trsy černým vědrem nebo kompostérem – získáte extra jemné a růžové výhonky, podobně jako při tzv. „blanšírování“.

Rebarbora rostlina
Rebarbora rostlina / Depositphotos

4. Sklizeň – jen stonky, nikdy listy

Rebarboru sklízíme od konce dubna do června. Pozdější sklizeň už rostlinu oslabuje a zvyšuje se obsah kyseliny šťavelové.

  • Stonky nevystřihujte – otáčejte a vytahujte je ručně, aby rostlina dobře regenerovala.
  • Listy nikdy nekonzumujte – obsahují toxickou kyselinu šťavelovou.
  • Nechte rostlině vždy alespoň třetinu stonků, aby mohla dál růst.

5. Přesazování a množení

Každých 5–6 let je vhodné rebarboru rozdělit a přesadit – obnoví se tím její vitalita a podpoří se úroda.

  • Oddělte silné kořeny s očky a zasaďte na nové místo.
  • Nejvhodnější doba je podzim po odumření nadzemní části.

6. Přezimování a péče po sezóně

Rebarbora je mrazuvzdorná, ale na podzim ji můžete zakrýt vrstvou kompostu, listí nebo slámy – přezimuje lépe a na jaře rychleji vyraší.

Rebarbora sklizeň
Rebarbora sklizeň / Depositphotos

Závěr

Rebarbora je vděčná, nenáročná a dlouhověká rostlina. Když jí dopřejete správné místo, bohatou půdu a trochu pozornosti, bude vás každý rok zásobovat krásnými stonky. A pokud využijete i tajné tipy jako přikrytí pro jemné výhonky, bude vaše rebarbora nejen výživná, ale i chuťově výjimečná.

Rebarborový koláč z vlastní zahrádky? S těmito radami žádný problém!

Podobné články

Napsat komentář