Máte už hotovo? Tohle všechno můžete sklízet na konci května

Jahodník / Depositphotos
Jahodník / Depositphotos

Konec května přináší první odměnu každému zahrádkáři – ranou sklizeň jarní zeleniny a bylinek. I když léto teprve klepe na dveře, záhony už vydávají první čerstvé plody, které jsou plné chuti, vitamínů a vůně. Co konkrétně můžete na české zahradě sklízet na konci května?

Ředkvičky

Ředkvičky
Ředkvičky / Depositphotos

Jedna z nejvděčnějších a nejrychlejších plodin jara. Rané odrůdy ředkviček dozrávají už 4–6 týdnů po výsevu a jsou ideální do salátů nebo na chléb s máslem. Sklízejte včas, než začnou dřevnatět.

Salát

Ať už pěstujete hlávkový, listový nebo římský salát, konec května je ideální doba pro jeho první sklizeň. Hlávky jsou pevné, listy křupavé. Sklízejte ráno a uložte v chladu, vydrží pak déle čerstvý.

Jarní cibulka

Štíhlá cibulka s natí je skvělá do pomazánek, salátů i k masu. Sklízí se ještě před vyvinutím klasické cibule, nejčastěji ta z podzimního výsevu nebo raného jara.

Špenát

Špenát
Špenát / Depositphotos

Jarní špenát je křehký a výživný. Sklízí se buď jednotlivé listy, nebo celé rostliny. Nečekejte však příliš dlouho – jakmile se dny prodlouží a teploty stoupnou, špenát vybíhá do květu a ztrácí chuť.

Pažitka, petrželka, libeček

Bylinky na konci května rostou v plné síle. Pravidelné stříhání podporuje další růst. Používejte je čerstvé nebo si je zamrazte na později. Libeček je ideální do vývaru, pažitka a petrželka do tvarohu a salátů.

Kopr

Kopr se vyplatí sklízet brzy, kdy má nejvíce chuti a jemnou strukturu. Je výborný do omáček, zálivek nebo při nakládání okurek.

Rebarbora

Rebarbora
Rebarbora / Depositphotos

Jedlá část rebarbory jsou dužnaté červené stonky, nikoliv listy, které jsou jedovaté. Skvěle se hodí do koláčů, kompotů i sirupů. Sklízejte postupně a nevytrhávejte všechny stonky najednou.

Květák a brokolice

U velmi raných odrůd může být sklizeň možná už na konci května. Sledujte hlávky – sklízejte, dokud jsou kompaktní a neotevírají se.

První jahody

Ve fóliovníku nebo u raných odrůd se už koncem května objevují první zralé jahody. Jsou sladké, šťavnaté a plné aroma. Sklízejte denně a konzumujte ideálně čerstvé.

Tipy pro správnou sklizeň

  • Sklízejte brzy ráno nebo večer, kdy jsou rostliny plné vody a nejsou přehřáté sluncem.
  • U listové zeleniny stříhejte pouze části – rostlina může dál růst.
  • Nepromeškejte správný okamžik – přezrálé ředkvičky nebo špenát po vyběhnutí do květu ztrácí kvalitu.

Závěr

Konec května je skvělým obdobím pro milovníky čerstvé domácí zeleniny. První úroda přináší nejen radost ze sklizně, ale i zdravé suroviny do kuchyně. Pokud jste začali s výsevem včas, odměna je na dosah – přímo ze záhonu na talíř.

Podobné články

Napsat komentář