Pěstujeme křen: Jak na domácí pálivou lahůdku z vlastní zahrady

Křen
Křen / Depositphotos

Křen selský patří mezi nenáročné, ale velmi užitečné rostliny. Jeho kořen má silné antibakteriální účinky, podporuje trávení a nesmí chybět na tradičním českém talíři. Pokud máte na zahradě volný kousek půdy, pusťte se do jeho pěstování – je to jednodušší, než si myslíte.

1. Kdy a kam křen vysadit

Ideální doba pro výsadbu křenu je časné jaro, jakmile půda rozmrzne a prohřeje se. Křen potřebuje slunné nebo mírně polostinné místo s hlubokou, výživnou a dobře propustnou půdou. Vyhněte se kamenitým nebo těžkým jílovitým půdám, kde se kořen obtížně vyvíjí.

2. Výsadba křenu: Z kořene vyroste nový

Křen se nepěstuje ze semínek, ale z kořenových řízků – tzv. „sadby“. Ty by měly být asi 20–25 cm dlouhé a silné jako tužka. Vysaďte je šikmo do hloubky 10–15 cm, vrchní část zakryjte asi 2–3 cm zeminy. Dodržujte spon přibližně 40 × 60 cm, protože křen má rád prostor.

Křen rostlina
Křen rostlina / Depositphotos

3. Jak o křen pečovat během sezóny

Křen nepotřebuje téměř žádnou zvláštní péči. Jen v období sucha je dobré ho zalévat, zejména v prvních týdnech po výsadbě a pak znovu v srpnu a září, kdy kořen rychle přibývá na objemu.

Jednou nebo dvakrát za sezónu lze rostlinu vyhrnout a odstranit postranní kořínky – podpoří se tím růst hlavního kořene, který bude silnější a rovnější.

4. Hnojení: s mírou a bez dusíku

Křen nepotřebuje mnoho hnojení. Stačí přidat do půdy na jaře trochu dobře vyzrálého kompostu. Vyhněte se dusíkatým hnojivům, která by způsobila příliš bujný růst listů na úkor kvality kořene.

Křen rostlina
Křen rostlina / Depositphotos

5. Kdy sklízet a jak skladovat

Křen sklízíme na podzim, nejčastěji v říjnu až listopadu, podle počasí. Nejlepší je vykopat ho vidlemi za suchého dne. Po sklizni lze kořeny uskladnit ve vlhkém písku ve sklepě, nebo je nastrouhat a zamrazit. Čerstvý křen vydrží při správném skladování několik měsíců.

6. Pozor na rozrůstání

Křen je velmi expanzivní rostlina – snadno se rozšiřuje a může zamořit záhon, pokud ho nehlídáte. Proto ho vysazujte do vymezeného prostoru nebo použijte plastové či plechové zábrany zapuštěné do země.

7. Využití v kuchyni i léčitelství

Křen se skvěle hodí k uzenému masu, klobásám, do pomazánek i omáček. Má silné dezinfekční účinky a podporuje imunitu. V lidovém léčitelství se používá na obklady proti revmatismu nebo jako přírodní antibiotikum při nachlazení.

Křen
Křen / Depositphotos

Závěr

Pěstování křenu je snadné, nenáročné a přináší bohatou úrodu zdraví prospěšných kořenů. Pokud mu vyhradíte kousek zahrady, odmění se vám silnou chutí a výdrží – a domácí strouhaný křen už z obchodu nikdy chtít nebudete.

Podobné články

Napsat komentář