Pěstujte ačokču na balkoně i u plotu

Představujeme ačokču

Papriková okurka, okurko-paprika – i to jsou termíny, které se u nás vžily pro pojmenování rostlinky s trošku krkolomným názvem: ačokča. Jde o popínavou jednoletou bylinku s členitými listy a mohutnými úpony, která plodí menší tobolky s úžasnou kombinací chuti okurky a papriky. Chuť je osvěžující a jak správně hádáte, ve sladkokyselém nálevu si ačokču přímo zamilujete.

Seznamte se s ačokčou

Rostlina Cyclanthera pedata, což je latinský název pro ačokču, pochází z amerických kontinentů. Je hojně rozšířenou rostlinkou od Bolívie až po Mexiko, takže je evidentní, že bude nutné ji pěstovat podobně jako rajčata nebo tykve. Také se této rostlině někdy přezdívá „okurka bolivijských indiánů“. Už bylo zmíněno, že jde o rostlinu popínavou. Jeden výhon dokáže dorůst až do pětimetrové délky.

Listy mohou být velké 6 až 14 cm. Lusky, jak se plodům také někdy říká, dorůstají od 3 do 20 cm – podle stanoviště a odrůdy. V našich podmínkách čekejte plody o délce do 8 cm. Mají typický zahnutý tvar s bodcem na konci. Ačokča známá i typickými hranatými černými a drsnými jadérky, které tvrdnou během dozrávání plodu. Zatímco mladá pohodlně rozkousneme, rozkousání těch vyzrálých rozhodně pohodlné není.

ačokča výhon

Proč pěstovat ačokču

Plody ačokči obsahují celou řadu zdraví prospěšných vitamínů, jmenujme alespoň vitamíny C, B1 a B2, které jsou tu zastoupeny v největším množství. Dalšími látkami jsou tu hořčiny a nezanedbatelné množství vápníku. Podporuje léčbu cukrovky, oběhového systému, ale umí působit i při respiračních chorobách. Její listy mají podobné účinky jako evropský jitrocel.

Jak a kdy vysít ačokču

Ačokču vyséváme brzy na jaře doma tak, aby byla připravena na výsadbu ven poté, co skončí poslední ranní mrazíky. Pokud ji budete pěstovat na balkoně nebo ve fóliovníku, je možné ji na konečné stanoviště umístit i dříve. Samotné semenáčky jsou poměrně skromné, co se velikosti týká, pohodlně se vejdou do kelímků od jogurtů, ale s drenážními otvory, samozřejmě. Vysévejte do kvalitního substrátu zásobeného živinami.

Kde se jí bude dařit a jak se o ni starat

Ačokča poroste všude, kde je slunce, teplo a vhodná opora. Třeba u plotu, okolo zdi, na pergole, u altánu nebo i na balkoně a terase. Vyžaduje dostatek vláhy, lehkou a výživnou půdu, plus pravidelné přihnojování. Jakmile na hnojení zapomenete, ačokča vám to dá najevo – celá zbledne, bude mít je drobné přírůstky s drobnými lístky – a samozřejmě nebude téměř rodit.

ačokča porost

Kdy bude první sklizeň

První sklizně se dočkáte během léta – podobně jako u rajčat. Podmínkou toho, abyste vůbec sklízeli, je pravidelná zálivka a vydatné přihnojování organickými hnojivy. Ačokča rodí postupně, jako například okurky. I u této rostlinky se tvoří plody v zálistku, opět jako u okurek nebo jiných popínavých tykví. Ačokča je vynikající syrová – po utržení rovnou do pusy. Má podobnou konzistenci jako paprikový lusk, jen s příchutí okurky. V létě příjemně osvěžující.

Jak má vypadat plod vhodný k přímé konzumaci

Plod vhodný ke konzumaci by měl být dlouhý od 3 do 5 cm, tmavší, měkký. V tomto stádiu jsou semínka sice již viditelná, ale stále ještě měkká. Jakmile plod příliš přeroste, semínka vyzrají a ztvrdnou. Pak už je nutné semínka z ačokči nejprve odstranit, a teprve potom ji konzumovat, případně použít pro přípravu pokrmů, pro nakládání a kvašení.

Ačokču můžeme nakládat

Do kdy bude ačokča plodit?

U ačokči je velkou výhodou, že období plodnosti není předem příliš omezeno. Plodit tedy bude, dokud bude mít příhodné životní podmínky: teplo, světlo, vláhu a dostatek výživy. Pokud ji vysadíte ve skleníku třeba koncem března, sbírat první plody můžete už v červnu – a o to déle si její úrodu užívat. Ačokča přestane plodit s prvními chladnějšími rány. Jakmile prochladne, k plodnosti se už nevrátí. Přece jen se jedná o jednoletou bylinu.

Jak ačokču skladovat?

Ačokča se může skladovat podobně jako papriky – v chladnějším prostoru s jistou mírou vlhkosti. Dobře jí bude v lednici, ve sklepě, několik dní vydrží i při pokojové teplotě. Můžete ji dusit a pak mrazit, ale i nakládat nebo nechat zakvasit, třeba i s další zeleninou.

Podobné články v internetu: