S tímto ošetřením dýně vydrží až do zimy, pokud jí dáte dost prostoru

Dýně / Depositphotos
Dýně / Depositphotos

Každý rok se opakuje stejný scénář – úroda dýní se promění v krásnou dekoraci, ale během pár dní začnou plesnivět. Proč? Protože je ukládáme tam, kde jim to nevyhovuje. Dýně nesnáší teplo a vlhko, obzvlášť pokud se dotýkají jedna druhé. Ideální podmínky jsou chladné a suché – teplota kolem 10 až 15 °C, dostatek prostoru a žádné přímé slunce. Pokud se toho nedržíte, výsledkem může být mazlavý, zapáchající nepořádek místo podzimní ozdoby.

Trik s octem prodlouží život dýně až o několik týdnů

Pokud chcete dýně uchovat co nejdéle, nejprve je důkladně otřete a dezinfikujte slupku octem nebo lihem. Zabráníte tak rozvoji plísní a oddálíte jejich kažení. Také je ukládejte jednotlivě – nesmí se dotýkat – a pravidelně je otáčejte. Každé dýni dopřejte dostatek prostoru. A pamatujte: dekorace už nikdy neslouží k jídlu.

Plesnivá dýně nemusí být ztracená proměňte ji v pyré

Ne všechny plesnivé dýně musí skončit v koši. Pokud je zasažený jen povrch, zdravou část lze využít. Nejlepší je upéct je a udělat z nich dýňové pyré, které poslouží jako základ do polévek, koláčů, latté nebo jako podzimní svačinka s javorovým sirupem a skořicí. Pyré vydrží v lednici několik dní a v mrazáku až rok.

Semínka prozradí, jak dobře umíte dýně sušit

Při zpracování dýně nezapomínejte na její semínka. Pokud zvládnete jejich správné sušení, umíte zacházet i s dýní samotnou. Rozložte je na plech, sušte při nízké teplotě a nechte vychladnout. Tím si osvojíte suché podmínky, které jsou klíčem proti plísním. A ještě navíc získáte chutnou pochoutku – zkuste je ochutit uzenou paprikou nebo kurkumou.

Voskování a další triky jak dýně uchovat bez plísní

Nové tipy zahrádkářů dokazují, že proti plesnivění dýní lze bojovat i doma:

Dýňové voskování – potřete slupku dýně včelím voskem nebo kokosovým olejem. Zabráníte tak vysychání i nástupu plísní.

Síťové bedýnky – na uskladnění používejte prodyšné nádoby, ideálně dřevěné nebo kovové, ne plastové přepravky.

Pravidelná kontrola – každou dýni jednou týdně zkontrolujte. Jedna špatná dokáže zkazit celou úrodu jako špatná nálada v kolektivu.

Dýně jsou víc než dekorace zpracujte je do posledního kousku

Díky lepšímu skladování dnes mnohé rodiny využívají dýně nejen jako výzdobu, ale i jako základní surovinu v kuchyni. Kromě pyré a semínek se dají připravit například dýňové chipsy, fermentované dýně, čatní nebo prášek. Fantazii se meze nekladou a dýně se tak z nepřítele mohou stát vaším podzimním spojencem.

Napsat komentář