Jak skladovat ovoce, abychom nevyhazovali shnilé a plesnivé kousky?

zralé jahody

Správně skladovat ovoce a zeleninu, které jsme si vypěstovali na našich zahradách. To je důležitá podmínka toho, abychom si plodů své práce mohli užívat co nejdéle a přitom jich museli vyhodit jen minimum.

Podívejme se, jak skladovat nejčastěji pěstované domácí ovoce. A to nejen během sezony, ale i na podzim a v zimě, aby ty nejodolnější druhy vydržely v přirozené podobě bez konzervace třeba až do další úrody.

Nejrychleji se kazí maliny a ostružiny

Naprosto žádné ambice si neklaďme ve skladování malin nebo ostružin. Ty snadno a rychle plesnivějí, v lednici vydrží den, maximálně tři až čtyři dny, ale to jen v případě, že mezi nimi nebude ani jeden přezrálý či poškozený kousek. Sebemenší poškození hmyzem nebo pomačkání při sklizni znamená brzké zamoření plísní.

Proto pokud máte možnost, maliny a ostružiny ihned zpracujte – buď zamrazte, tepelně zpracujte na marmeládu / pečený čaj /ovocnou omáčku, případně naložte na ovocný sirup připravovaný za studena, kdy ovoce namačkáte a smícháte s kyselinou citronovou a trochou vody, necháte den odstát, poté scedíte a smícháte s cukrem, případně s konzervantem (je-li sirupu více, než vypijete během týdne).

nakvétající maliny
Nakvétající maliny nám říkají, že se můžeme těšit na úrodu

Oba druhy ovoce se dobře suší v troubě nebo v sušičce, po rozmrazení se dají použít do moučníků, ale i na přímé mlsání k televizi. Nejlépe však chutná z keříku přímo do úst či na talíř.

Dřín, třešně, višně, jahody lze skladovat jen krátce

O něco déle dokáží v dobrých podmínkách vydržet jahody, třešně, višně, nebo zralé a na zem spadené plody dřínu (které se ani dříve nesklízejí). Pokud nejsou červavé nebo pomačkané, vydrží v lednici až 14 dní. A například jahody, které rozmačkáte s cukrem, budou svěží ještě déle (otázkou je, zda v této situaci není lepší zamrazení).

Třešně a višně se, pokud do nich hmyz nakladl vajíčka, kazí velmi rychle, i v řádu hodin. Skladovat byste je proto měli s dostatkem místa okolo jednotlivých plodů, aby bylo možné ty poškozené včas odstraňovat. Máte-li dobrý sklep, mohou v něm pár dní vydržet – nejlépe v dřevěných lískách a vždy rozloženy pouze v jedné až dvou vrstvách. I tak je ale lepší spotřebovat nebo zakonzervovat třešně i višně během několika málo dní.

Švestky, ringle, mirabelky, špendlíky, letní jablka a hrušky.

V případě, že očešete slivoň, mirabelku, špendlík nebo ringli ještě ne v plné zralosti a plody nejsou nijak poškozeny, můžete si jejich vynikající chuť užívat poměrně dlouho, tedy když máte vlastní sklep nebo dost velkou lednici a v ní kvalitní nádoby ke skladování ovoce – s větráním. Ve sklepě je dejte do přepravek, ale jen v jedné vrstvě – aby se plody nemačkaly. Je potřeba je pravidelně kontrolovat a odstraňovat nahnilé a plesnivějící kusy. V pokojové teplotě vydrží jen dva až tři dny.

budoucí jahody
Jahody je nutné spotřebovat rychle

Letní jablka a hrušky lze mít několik dní ve sklepě, ale s jejich zpracováním nikdy zbytečně neotálejte. Letní jablka mouční a hrušky (ty letní, tzv. hniličky) se opravdu rychle kazí. Když se podaří se sklidit ne zcela zralé, ve sklepě je můžete skladovat několik málo týdnů. Ale kousky, které jste nechali hodně dozrát, či již spadly na zem, spotřebujte nejlépe ihned.

Rybíz, angrešt, josta, arónie, meruňky, broskve

Letním ovocem s poměrně dlouhou skladovatelností je rybíz, angrešt, josta nebo meruňky a broskve. Dokonce vydrží i týden doma při pokojové teplotě, ve sklepě je však můžete mít i měsíc – za předpokladu sklizně ve správný čas a bez otlučení, pomačkání nebo napadení hmyzem. Pro delší výdrž v čerstvém stavu skladujte v jedné vrstvě, u rybízu v nízké vrstvě, a pravidelně opatrně prohlížejte.

Mišpule skladujte na stromě, kdoule dozrají bez sklepa jen stěží

Znáte mišpule? Těm je nejlépe na stromě, zcela dozrají až v zimě, kdy mrzne, chodit si na ně můžete přímo ke stromu, o jejich skladování není nutné se nějak extrémně starat, případně je na kratší dobu uložíte do sklepa. Nejchutnější jsou ale utržené ze stromu a vymáčknuté přímo do úst.

zelený rybíz
Až dozraje, bude jej ke sklizení najednou hodně

Kdoule je naopak potřeba skladovat ve sklepě, a to zhruba na dva měsíce, než docela dozrají. Skladujte je odděleně, protože jsou poměrně aromatické. Samy o sobě kdoule velmi příjemně voní, ale pokud jimi načichnou další plodiny, radost z toho asi už mít nebudete.

Podzimní a zimní odrůdy jablek  můžeme v dobrém sklepě skladovat až do července dalšího roku

Největší ambice si můžete klást ve skladování jablek a odolných odrůd hrušek. V obou případech jde o ovoce, které ve sklepě vydrží několik měsíců (hrušky), i tři čtvrtě roku (zimní jablka). Musíte však skladovat jen plody nepoškozené, mírně je podtrhněte (skliďte těsně před plnou zralostí) a skladujte v nižších přepravkách jen v jedné vrstvě.

odkvetlá jabloň
Jabloň odkvetla, vypadá to na hodně práce s probírkou plodů

Pravidelně všechna jablka i hrušky kontrolujte a ihned odstraňte plody napadené hnilobou, plísní. Sklep musí dobře větrat a odvádět vlhkost, ale v zimě nezamrznout, ani při velkých mrazech. Je vhodné mít větší prostor mezi bramborami a jablky (hruškami). Červivá jablka i hrušky se kazí rychleji – ty je nejlépe ihned moštovat nebo jinak zakonzervovat, například sušením, zavařením, zkrátka jakkoliv.

Podobné články v internetu: