
Čeští zahrádkáři jsou čím dál odvážnější a nebojí se zkoušet i méně tradiční plodiny. Ač žijeme v mírném klimatickém pásmu, řada exoticky znějících druhů se u nás dá úspěšně pěstovat – a mnohé z nich dokonce přímo na záhonech bez nutnosti skleníku. Představujeme vám čtyři zvláštní, chutné a zdravé plodiny, které si můžete vyzkoušet i vy: ačokču, minikiwi, mexickou miniokurku a rajče Indigo Blue.
Ačokča – paprikookurka z And
Ačokča (lat. Cyclanthera pedata) pochází z Jižní Ameriky a svým vzhledem připomíná něco mezi paprikou a okurkou. Plody jsou drobné, světle zelené a duté – ideální k plnění nebo nakládání. Rostlina je liánovitá a velmi rychle roste, proto potřebuje oporu. Daří se jí v běžných podmínkách české zahrady, je nenáročná a odolná vůči škůdcům.
Ačokča má mírně štiplavou, osvěžující chuť a je bohatá na vitamíny a antioxidanty. Skvěle se hodí do salátů, stir-fry směsí nebo jako zdravá křupka k televizi.

Minikiwi – drobné bobulky plné vitamínu C
Minikiwi, známé také jako kiwi bobule nebo baby kiwi, je drobný druh aktinidie (např. Actinidia arguta), který zvládá i české zimy. Na rozdíl od klasického kiwi má tenkou slupku, která se nemusí loupat, a jeho plody mají intenzivní sladkokyselou chuť.
Minikiwi roste jako popínavá liána, potřebuje slunné stanoviště a pevnou konstrukci k růstu. Plodit začíná většinou 2–3 roky po výsadbě. Výhodou je vysoký obsah vitamínu C a výrazná chuť, která nadchne děti i dospělé.

Mexická miniokurka – okurkový hrášek z jihu
Mexická miniokurka (lat. Melothria scabra) vypadá jako drobné melounky, ale chutná jako nakyslá okurka. Plody o velikosti olivy rostou na popínavé rostlině a sklízí se průběžně od léta do podzimu. Jsou výborné syrové, ale dají se i nakládat.
Miniokurka má nejen dekorativní vzhled, ale i příjemně osvěžující chuť, která ji předurčuje do salátů, obložených mís nebo jako netradiční pochoutku pro děti. Pěstování je snadné – daří se jí v květináči i na záhonu a je poměrně odolná vůči nemocem.

Rajče Indigo Blue – fialový antioxidant
Indigo Blue je zvláštní odrůda rajčete, která zaujme na první pohled svou tmavě fialovou až černou slupkou. Barva je způsobena vysokým obsahem antokyanů – přírodních barviv s antioxidačními účinky. Uvnitř je dužina červená a chuťově velmi výrazná, sladká i lehce kořenitá.
Rostlina se pěstuje stejně jako klasická rajčata, vhodná je do skleníku i na chráněné venkovní stanoviště. Plody dozrávají koncem léta. Díky své výjimečné barvě se hodí i na ozdobu pokrmů nebo do gurmánských salátů.

Zkuste něco nového na své zahradě
Pěstování neobvyklých druhů ovoce a zeleniny může být zábavné, poučné a velmi chutné. Ačokča, minikiwi, mexická miniokurka nebo Indigo Blue nejsou jen okrasou zahrady, ale i zajímavým zpestřením jídelníčku. Navíc ukazují, že i v našich podmínkách lze úspěšně pěstovat plodiny, které vypadají exoticky, ale jsou zcela „české“.
Tak co, vyzkoušíte letos něco nového?