
Rybíz je jedním z nejoblíbenějších keřů českých zahrad. Ať už pěstujete červený, černý nebo bílý rybíz, správná péče po sklizni je klíčem k bohaté úrodě v příští sezóně. Jedním z nejdůležitějších kroků je právě letní zastřihávání keřů, které by se rozhodně nemělo podceňovat.
Proč stříhat právě po sklizni
Po sklizni rybízové keře ztrácí plody, ale stále mají dostatek energie na to, aby zareagovaly na řez a podpořily tvorbu nového růstu. Zastřižením zároveň ulehčíte rostlině, odstraníte staré a neplodné větve, zlepšíte proudění vzduchu a světla uvnitř keře a tím snížíte riziko chorob.
Jak poznat, které větve odstranit
Ideálně by měl mít keř kolem 8 až 12 větví různého stáří. Nejplodnější jsou jednoleté až tříleté větve – ty poznáte podle hladší kůry a větší síly. Staré, zčernalé nebo poškozené větve vyřežte co nejníže u země. U červeného a bílého rybízu se vyplatí i zkrátit příliš dlouhé výhony, které se ohýbají pod vlastní vahou.
Specifika černého rybízu
Černý rybíz plodí nejvíce na jednoletém dřevě, proto je potřeba keře pravidelně zmlazovat. Každý rok odstraňte 3–5 nejstarších větví a ponechte silné nové výhony. Takto si udržíte plodnost keře a předejdete vyčerpání rostliny.

Tipy pro zdravý růst
Po řezu je vhodné keře přihnojit kompostem nebo organickým hnojivem. Nezapomeňte také na důkladnou zálivku, zejména pokud panuje suché léto. Keře budou mít dostatek živin i vláhy pro tvorbu silných pupenů, ze kterých vyrostou výnosné výhony v příštím roce.
Výhody letního řezu
Letní řez přináší několik zásadních výhod – zvýšení úrody, lepší zdravotní stav keře, přístup světla k plodům, snížení rizika plísní a udržení kompaktního tvaru rostliny. Pokud se keře nenechají příliš zhoustnout, můžete si příští rok vychutnat ještě větší a sladší úrodu než letos.