Jak si na zahradě vypěstovat štěrbák
![Štěrbák lze pěstovat až do zimy, stačí malá ochrana proti mrazu](https://pestrazahrada.cz/wp-content/uploads/2016/07/endive-1411448_1280-1024x768.jpg)
Máte rádi hlávkový salát a mrzí vás, že jej nelze pěstovat až do zimy? Můžeme si na zahradě na podzim vysít vynikající alternativu: štěrbák neboli endivii. Tato listová zelenina je dokonce mnohem všestrannější než běžný hlávkový salát, dá se totiž i dobře tepelně upravovat.
Ještě jste o něm neslyšeli?
Štěrbák je příbuzný čekanky a můžeme jej pěstovat v kadeřavé nebo širokolisté verzi. Kadeřavý čili mechovitý pěstujeme od června, sklízíme v listopadu, širokolistý či batávský sejeme později, třeba v září do pařeniště či skleníku, máme pak úrodu až do větších prosincových či lednových mrazů.
Konzumujeme jej syrový nebo dušený s různými omáčkami nebo zapečený, lze jej i nakládat. Díky obsahu intybinu je štěrbák nahořklý, ale povzbuzuje chuť k jídlu. Servírujeme jej tedy i tam, kde je potřeba zvýšit příjem potravy.
Všechny endivie vytváří velké hlávky, které stále houstnou. Vnitřní část může být vybělená, ta je nejlahodnější. Rostlina je bohatá na obsah minerálních látek.
![Kadeřavá podzimní forma](https://pestrazahrada.cz/wp-content/uploads/2016/07/curly-endive-1128250_1280-1024x682.jpg)
Kde jej pěstovat?
Štěrbáku se nejlépe daří v lehkých propustných půdách. Rostliny vysévané v červenci a později se mohou pěstovat na záhonech po raných bramborách nebo hrachu. K pěstování lze zvolit i větší nádoby.
Zimní štěrbáky dáváme raději do pařeniště nebo do skleníku
Jaké jsou nároky na živiny?
Štěrbák vyžaduje zeminu s dostatkem vyzrálého hnoje nebo kompostu. Je tedy typickou zeleninou druhé trati a přihnojování tekutými hnojivy není nutné, ba ani žádoucí.
Můžeme vybírat z více odrůd?
Vybírat můžeme mezi štěrbákem kadeřavým neboli mechovitým, což je spíše letní odrůda (Pancalieri, Moss Curled), a štěrbákem zimním širokolistým batávským neboli eskariolem, ten také bývá nazýván holandskou endivií. Například štěrbák Diva je samobělící.
Výsev štěrbáku
Semínka vkládáme do půdy v řádcích vzdálených od sebe okolo 40 centimetrů, v ropzestupech 30 – 40 cm. Proto vkládáme semínka nejlépe do důlků, pro jistotu alespoň dvě do jednoho důlku. Sejeme mělce, jen okolo jednoho centimetru hluboko.
Je vhodné hned po výsevu přikrýt netkanou textilií proti dřepčíkům a slimákům a pravidelně zalévat.
Pokud sejeme zimní štěrbák a nemáme k dispozici skleník, můžeme endivii pěstovat pod jednotlivými nádobami, například pod sklenicemi.
![Endivii můžeme konzumovat tepelně upravenou nebo jako součást salátů](https://pestrazahrada.cz/wp-content/uploads/2016/07/endive-618564_1280-1024x768.jpg)
Péče o štěrbák během vegetace
Pravidelná zálivka je nutností. Zamokřené půdy nesnáší. Při nedostatku vláhy rostliny vybíhají do květu a nejsou pak vhodné ke konzumaci
Po vzejití vyjednotíme slabší rostlinky, ponecháme v každém důlku jen tu nejsilnější. Pravidelně plejeme záhony, aby rostliny nebyly obírány o vodu a živiny.
Odrůdy, které nejsou samobělící, bělíme pod květináči nebo jinými neprůhlednými nádobami. Proč? Protože tím zjemníme chuť listů, konkrétně snížíme jejich hořkost. Týká se to zejména zimního, tedy holandského štěrbáku. Pokud k přikrytí zvolíme květináč, musíme zakrýt i odtokový otvor, aby k rostlině nešlo opravdu žádné světlo.
Na podzim bělíme 7 – 10 dní, v zimě i tři týdny. Jakmile jsou prostředky bílé, můžeme začít postupně sklízet. Moderní odrůdy bývají méně nahořklé nebo samobělící, a proto není potřeba je bělit.
Nemoci a škůdci
Štěrbák trpí nemocemi běžnými pro listovou zeleninu, tedy virózy a hniloby, padlí, plíseň. Škůdci si na něm také rádi pochutnávají. Zejména slimáci, dřepčíci a další nezbedy.
Sklizeň a skladování
Sklízíme vždy jen průběžně, tedy tehdy, když jej můžeme co nejdříve sníst. Listy totiž už při krátkém skladování začnou tvrdnout. Pro konzumaci za syrova volíme nepoškozené listy, vždy s kouskem bílého stonku. Pro tepelnou úpravu stačí rozkrojit jej napůl.
Štěrbák nelze skladovat v syrovém stavu. Můžeme jej naložit, popřípadě oblanšírovaný zamrazit. Ale vzhledem k tomu, jak dlouhou má na podzim a během zimy vegetaci, to nebývá nutné.