Nejlepší nápady na zpracování rybízu ze zahrady

Rybíz
Rybíz / Depositphotos

Rybíz patří mezi oblíbené keřové ovoce v českých zahradách. Poctivá letní sklizeň může přinést plné koše červených, bílých i černých kuliček. Ale co s rybízem dělat, když ho je najednou až příliš? V tomto článku vám poradíme, jak rybíz efektivně zpracovat, uchovat a připravit z něj něco lahodného.

Rybíz je nejlepší čerstvý, ale nevydrží dlouho

Po sklizni má rybíz jen omezenou trvanlivost – v lednici vydrží jen pár dnů. Proto je ideální zpracovat ho co nejdříve. Můžete ho samozřejmě jíst čerstvý – je výborný jen tak do misky, jako ozdoba na dort nebo do jogurtu. Je bohatý na vitamín C, antioxidanty i vlákninu. Pokud ho ale nesníte hned, začněte přemýšlet nad uchováním.

Zavařování a marmelády

Jedním z nejtradičnějších způsobů zpracování rybízu je zavařování. Můžete z něj uvařit rybízový džem, želé nebo směsnou marmeládu například s malinami či jahodami. Červený i černý rybíz mají vysoký obsah přírodního pektinu, takže želírují téměř samy. Stačí jen cukr a trochu citronové šťávy.

Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda / Depositphotos

Rybízová šťáva a sirup

Skvělou volbou je i domácí rybízová šťáva nebo sirup. Získáte tak osvěžující nápoj na léto nebo vitamínovou bombu na zimu. Rybíz můžete propasírovat nebo rozvařit a následně přecedit přes plátno. Dosladit podle chuti, krátce povařit a sterilovat.

Rybíz do mrazáku

Pokud nemáte čas zpracovat rybíz hned, můžete ho zamrazit. Po umytí a odstopkování nasypte rybíz do sáčků nebo krabiček a uložte do mrazáku. Vydrží tam klidně celý rok a využijete ho do koláčů, koktejlů, smoothie nebo třeba na zmrzlinu.

Rybíz v kuchyni – koláče, bublaniny i omáčky

Rybíz se skvěle hodí do letního pečení. Tradiční rybízová bublanina, kynuté koláče s drobenkou nebo tvarohový moučník jsou výborné. Ze slanějších receptů můžete rybíz použít například do omáček k masu – výborně se hodí k divočině, vepřovému nebo kachně.

Likéry a víno

Z černého rybízu se dá vyrobit i výtečný domácí likér. Stačí rybíz smíchat s cukrem, alkoholem (nejčastěji vodkou nebo rumem) a nechat několik týdnů odležet. Kdo má větší úrodu, může zkusit i domácí rybízové víno. Není to složité, jen to chce trpělivost.

Rybízový koktejl
Rybízový koktejl / Depositphotos

Co se zbylými větvemi a listy?

Po sklizni nezapomeňte také na údržbu samotného keře. Zbavte rybíz suchých větví, lehce jej prořežte a odstraňte staré nebo poškozené části. Listy rybízu můžete usušit a využít třeba na čaj, který má detoxikační účinky.

Užívejte si chuť léta naplno

Rybíz je cenným plodem našich zahrad. Nejenže nabízí řadu možností zpracování, ale je i zdravý a chutný. Ať už z něj uděláte marmeládu, šťávu nebo bublaninu, vždy si připomenete sladkou chuť léta i uprostřed zimy.

Napsat komentář