Rybíz patří mezi tradiční zahradní ovoce v našich podmínkách. Díky své nenáročnosti na pěstování, bohaté úrodě a všestrannému využití patří mezi nejoblíbenější ovocné keře v Čechách i okolních zemích střední Evropy. Jaké odrůdy jsou ale u pěstitelů a zahrádkářů nejoblíbenější? Představme si ty nejzajímavější z nich.

Oblíbené odrůdy červeného rybízu
Jonkheer van Tets
Tato stará nizozemská odrůda se těší velké oblibě díky svým raným plodům, které dozrávají již koncem června. Bobule jsou velké, lesklé, zářivě červené barvy a mají vyváženou chuť – ideální na kompoty a džemy. Keř je robustní a odolný vůči chorobám.

Detvan
Detvan je slovenská odrůda vyšlechtěná v Bojnicích, která je oblíbená zejména pro svou pravidelnou, bohatou úrodu. Má středně velké, výrazně kyselé bobule, které se skvěle hodí k výrobě sirupů či marmelád. Vyznačuje se vysokou odolností proti chorobám i mrazu.

Rovada
Holandská odrůda Rovada patří k nejproduktivnějším rybízům vůbec. Má velmi dlouhé hrozny s velkými, šťavnatými bobulemi. Díky atraktivnímu vzhledu a příjemné, mírně kyselé chuti je Rovada často využívaná pro přímou konzumaci i pro dekorativní účely.

Oblíbené odrůdy černého rybízu
Titania
Titania je velmi populární švédská odrůda, která vyniká vysokou úrodností a odolností proti běžným chorobám rybízu, zejména proti padlí. Její bobule jsou velké, pevné, intenzivní černé barvy s typickou aromatickou chutí, ideální na džemy, sirupy nebo do likérů.

Öjebyn
Další švédská odrůda, která je ceněná pro ranou sklizeň a vynikající odolnost proti mrazu a padlí. Öjebyn poskytuje středně velké bobule s výraznou vůní a chutí, je proto oblíbená na výrobu marmelád a džusů. V Čechách je tato odrůda populární zejména v horských a chladnějších oblastech.

Ben Lomond
Skotská odrůda Ben Lomond se těší oblibě především díky své stabilní výnosnosti a mimořádné chuti plodů. Velké bobule mají intenzivní černou barvu a silnou aroma, skvěle se hodí na šťávy, džemy nebo likéry.

Oblíbené odrůdy bílého rybízu
Blanka
Česká odrůda Blanka patří mezi nejpopulárnější bílé rybízy nejen u nás, ale i v celé střední Evropě. Má velké hrozny s jemně žlutobílými plody sladkokyselé chuti, které se výborně hodí pro přímou konzumaci, zdobení zákusků nebo výrobu sirupů.

Primus
Odrůda Primus pochází z Německa a vyznačuje se pravidelnou, bohatou sklizní. Plody jsou světle žluté, téměř průsvitné, s příjemnou nasládlou chutí. Keř je nenáročný a dobře snáší chladnější podnebí, proto je velmi oblíbený mezi pěstiteli ve střední Evropě.

Co zvažovat při výběru odrůdy rybízu?
- Chuť a využití: Preferujete kyselejší chuť na zpracování, nebo sladší odrůdu vhodnou k přímé konzumaci?
- Doba sklizně: Zvažte, zda chcete ranou odrůdu dozrávající už v červnu, nebo pozdnější, která vám prodlouží sklizňovou sezónu.
- Odolnost vůči chorobám a mrazu: Zvolte odrůdu přizpůsobenou místním klimatickým podmínkám a půdě.
- Produktivita: Pokud plánujete větší sklizeň na výrobu džemů nebo šťáv, vybírejte odrůdy s vysokou produktivitou, například Rovada nebo Titania.
Závěr
Rybíz je tradičním ovocem v českých zahradách, a jeho popularita stále stoupá díky nenáročnosti pěstování a širokým možnostem využití. Každá odrůda má svá specifika a přednosti, proto vybírejte podle toho, co od pěstování rybízu očekáváte. Nezapomeňte však vždy zohlednit místní podmínky, aby vám rybíz dobře prospíval a přinesl bohatou úrodu.