Pěstování česneku – jak získat silnou a zdravou úrodu

Česnek
Česnek / Depositphotos

Česnek je v české kuchyni nepostradatelný. Je to nejen skvělá přísada do jídel, ale také přírodní antibiotikum. Pěstování česneku na zahradě není nijak složité, pokud dodržíte několik klíčových pravidel. V tomto článku se dozvíte, kdy a jak sázet česnek, jak o něj pečovat během růstu, čemu se vyhnout a jak správně sklízet i skladovat, abyste si užili vlastní sklizeň po celý rok.

Výběr odrůdy je zásadní

Na trhu najdete dvě hlavní skupiny česneku – paličák a nepaličák. Paličák tvoří květní stvol a má větší stroužky uspořádané do kruhu kolem středové osy. Lépe se skladuje, je výraznější a odolnější vůči chorobám. Nepaličák květní stvol nevytváří, jeho stroužky bývají menší a početnější. Je jemnější a oblíbený pro přímou spotřebu. Z domácích odrůd jsou velmi ceněné například Havran, Dukát nebo Bjetin.

Správný čas na výsadbu

Česnek se obvykle sází na podzim – od října do začátku prosince, podle počasí. Cibulky totiž potřebují projít zimním chladem, aby správně zakořenily a na jaře mohly vyrůst silné rostliny. Jarní výsadba je možná, ale úroda bývá menší. Pro podzimní výsadbu zvolte odrůdy určené právě pro tuto dobu – jarní česnek totiž nesnáší mráz a snadno vymrzne.

Česnek sázení
Česnek sázení / Depositphotos

Kam česnek zasadit

Česnek má rád slunné, dobře propustné a výživné půdy. Nejlépe mu vyhovují lehčí hlinitopísčité půdy s neutrálním až mírně zásaditým pH. Nepatří do těžkých a zamokřených půd, kde snadno uhnívá. Důležitá je i správná předplodina – vyhýbejte se výsadbě po cibulovinách, česneku nebo bramborách. Ideálními předplodinami jsou luštěniny, obilniny nebo okurky.

Jak na samotnou výsadbu

Stroužky česneku oddělte až těsně před výsadbou. Vybírejte jen zdravé, nepoškozené kusy. Sázejte je špičkou nahoru do hloubky přibližně 6–8 cm, s rozestupy kolem 10 cm v řádku a řádky vzdálené asi 25–30 cm od sebe. Po zasazení záhon lehce uhrabte a v případě sucha zalijte.

Česnek pěstování
Česnek pěstování / Depositphotos

Péče o česnek během vegetace

Na jaře je důležité záhon odplevelovat a pravidelně kypřit, aby se k rostlinám dostal vzduch. Zálivka je důležitá především v období tvorby cibulí (květen–červen), ale je třeba ji přizpůsobit počasí. Na přelomu května a června je u paličáků vhodné vylamovat květní stvoly – rostlina pak věnuje více energie do cibule. Hnojení dusíkem provádějte střídmě, jinak bude česnek náchylnější k chorobám.

Nemoci a škůdci

Česnek trpí na plísně, háďátka nebo fuzariózy. Prevencí je střídání stanovišť (nepěstujte česnek na stejném místě dříve než za 4 roky), zdravá sadba a kvalitní půda. Před výsadbou lze sadbu ošetřit mořením proti chorobám – například namočením do výluhu z heřmánku, hypermanganu nebo speciálního přípravku.

Sklizeň a skladování

Česnek sklízíme v době, kdy polovina natě začne žloutnout a polehávat – obvykle v červenci. Česnek opatrně vytáhněte, nechte několik dní proschnout na vzdušném místě (ideálně na stinném závětrném místě) a následně odstraňte nať i kořeny. Dobře usušený česnek skladujte v suchu, chladu a dobře větraném prostředí – spletený do copů nebo v síťce.

Česnek úroda
Česnek úroda / Depositphotos

Tip na závěr

Chcete si česnek sadit i příští rok? Nezapomeňte si část nejlepší sklizně nechat na sadbu. A pokud to s česnekem myslíte opravdu vážně, zvažte certifikovanou sadbu z ověřeného zdroje – dosáhnete tak vyšší kvality i výnosu.

Podobné články

Napsat komentář