Šípek, zázračný plod podzimu!

Šípek - Zdroj: Depositphotos
Šípek – Zdroj: Depositphotos

Přišel podzimní čas a v našich životech je tak méně sluníčka. Blíží se zima a s ním spojená nachlazení a je potřeba trochu posílit imunitu. Nejlepším pomocníkem nám může být příroda. Nejen procházky podzimní krajinou na nás mají blahodárné účinky, ale také její plody. Takovým úžasným plodem je šípek. Snadno dostupný šípkový keř, který nalezneme běžně v přírodě, nám může poskytnout dobrou ochranu v chřipkovém období.

Plody plné vitamínů a minerálů

Šípek je plodem růže šípkové. Tyto nápadné plody upoutají na první pohled nádhernou oranžovou až červenou barvou, pro kterou jsou často používány jako dekorace do podzimních věnců a vazeb. Plody šípků obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také antioxidantů. Šípek je ceněný zejména pro svůj vysoký obsah vtamínu C. Díky vitamínu C posílíte svůj imunitní systém, který pak dokáže více ochránit tělo proti různým infekcím.

Vyrazte do přírody, je ta pravá chvíle na sklizeň šípků

Procházka přírodou je vlastně takovou malou meditací, která nám pomáhá relaxovat a odpočinout si od starostí bežného dne. Udělejte si takovou procházku podzimní přírodou a nasbírejte si zdravotní zázrak jménem šípek. Už z jednoho kila šípkových plodů si můžete připravit šípkový sirup. Říká se, že nejlepší čas pro sbírání plodů je po prvním mrazu, jelikož jsou pak šípky více sladké.

Recept na šípkový sirup:

Krok 1:

1 kg umytých šípků (šípky mohou být i přemrzlé) rozmixujeme a zalijeme 1,5 l vody a uložíme do lednice macerovat na 24 hodin.

Krok 2:

Po uplynutí této doby se šípky zahřejí přibližně na 50 stupňů (pro zachování účinných látek) a následně pořádně přecedíme přes plátno.

Krok 3:

Do tekutiny nasypeme cukr v poměru 1 díl šťávy na 1/2 dílu cukru. Následně vmícháme šťávu z 1 bio pomeranče a 1 bio citronu, přidáme 5 lžic medu a vše důkladně promícháme.

Krok 4:

Sirup přelijeme do předem sterilizovaných lahviček a skladujeme nejlépe v lednici.

Podobné články v internetu: