Jak si na zahradě vypěstovat voňavý jasmín

Nakvétající jasmín
Nakvétající jasmín

Jasmín nádherně voní, skvěle chutná. Navíc je to i velmi dekorativní keř. Proto je dobrou volbou do každé zahrady, kterou si chcete nejen zkrášlit, ale i provonět. Sedět vedle kvetoucího jasmínu, to je úžasný smyslový zážitek. Vy si jej můžete obstarat na každý rok.

Jaký jasmín vybrat do zahrady?

Jasmín je rostlinou bohatou na odrůdy, je jich totiž až 200. v zásadě je řadíme do několika základních skupin podle toho, jak jsou velké a v jakém tvaru rostou. Vybrat si jej totiž můžete i do interiéru coby pokojovou rostlinu.

Křovitý jasmín je vhodný ven jako solitér. Růžokvětý jasmín pro změnu obroste pergolu, plot nebo stěnu v zimní zahradě, je popínavý. Pravý jasmín je ona již zmiňovaná pokojová rostlina nebo balkonovka. No a ještě je tu plazivá forma jasmínu, tzv. jasmín nahokvětý, který se dá pěstovat k pokrytí větších ploch, kde nechcete nechat růst jen obyčejný trávník.

Jaké místo vybrat pro jasmín?

Některé jasmíny snesou tuhé mrazy, jiné by venku nepřezimovaly. Pokud je sadíme v zahradě, bereme vždy jen odolné odrůdy. Keřovitý jasmín sadíme na dostatečně prostorné místo, kde najde i dost slunce. Jasmín popínavý vysazujeme k plotu, ke zdi nebo k pergole.

Jak na výsadbu jasmínu?

Jasmín není náročnou rostlinou. A tak si vystačí s běžnou zeminou, kterou máte na zahradě. Vysazujte ho vždy ale do mírně prohnojené výsadbové jámy. Keřík nebude potřebovat oporu, popínavé druhy samozřejmě ano. Nezapomínáme na zálivku před výsadbou i po ní.

Některé venkovní jasmíny můžeme pěstovat v nádobách a nechat je porůst pergolu nebo plot, na zimu je ostříháme a zazimujeme v bezmrazé místnosti. Do pěstební nádoby dáváme běžný zahradnický substrát smíchaný se zeminou z naší zahrady.

Jak pěstovat jasmín
Jak pěstovat jasmín

Jak je potřeba jasmín zalévat?

Zalévání jasmínu bude první dva až tři roky pěstování venku náročnější. Jde o rostlinu, která má ráda vlhko. A vzhledem k posledním suchým rokům je jasné, že se zálivce budeme muset věnovat intenzivněji. Zemina nesmí přeschnout. Starší a vzrostlejší keř už si pak poradí sám.

Jak je potřeba jasmín hnojit?

Jasmínu stačí startovací dávka hnojiva z výsadby na několik měsíců. Koncem léta jej přihnojíme, nejlépe tekutým hnojivem, s vyšším obsahem draslíku, aby si jasmín mohl tvořit dostatečně silný kořenový systém k přezimování.

V následujících letech hnojíme na jaře plným hnojivem, koncem jara draselným hnojivem pro podporu kvetení.  Velké, starší keře jasmínu, už mnoho hnojiva potřebovat nebudou, i když jim můžeme občas dopřát nějaké přilepšení.

Vyžaduje jasmín řez?

Většinu druhů jasmínu musíme stříhat pravidelně, rostou totiž poměrně bujně. Mladé jasmíny zakracujeme koncem jara asi o třetinu přírůstku nových výhonů, Tím zajistíme, že se keř dobře rozvětví a bude mít pravidelnější, dekorativnější tvar. Navíc se na rozvětvených částech vytvoří květonosné výhony na příští rok.

Při radikálním řezu berte celé výhony, nejlépe od nejstarších – ty poznáte podle kůry. Pokud totiž vyřežete celý starší výhon, podpoříte růst nového. Při zakrácení výhonu jen podpoříte jeho větvení, což u radikálních řezů jistě nepotřebujete.

Květ jasmínu
Květ jasmínu

Zazimování jasmínu není složité

Jasmín potřebuje naši pomoc s přezimováním jen v prvních letech, dokud jde o malou rostlinku. Později se o sebe postará sám. Stačí mulčování a překrytí netkanou textilií. Tu musíme na jaře brzy odstranit, aby se jasmín nepřehříval a nenarašil dříve, než je vhodné.

Na jaře odstraníme případné přemrzlé výhony, zapracujeme do půdy mulč, pokud to půjde, celkově půdu okolo jasmínu prokypříme a můžeme přihnojit plným hnojivem, to děláme zejména v prvních letech. U vzrostlého keře už to nebude nutné.

Voňavý jasmín
Voňavý jasmín

Jak na sklizeň jasmínu?

Z jasmínu můžeme použít nejen květy, ale také listy. Z květů připravujeme voňavé čaje, přidáváme je do rýže, do pečeného čaje, do džemů. Květy nejvíce voní nad ránem, a tak je touto dobou i přednostně. Listy využijeme na koupelové odvary. Ty dokáží chránit pokožku před vysycháním.

K pití je výborný čaj nejen z květů, ale také z jasmínových listů. Ten snižuje stresovou zátěž, tlumí křeče a zlepšuje náladu, používá se jako antidepresivum. Květy můžeme usušit, zamrazit, dokonce i naložit. Listy sklízíme během celé sezóny. I listy je možné sušit a mrazit.

Choroby a škůdci jasmíny docela potrápí

Jasmín je bohužel napadán poměrně širokou škálou chorob i škůdců. Jde zejména o náš běžný hmyz, jako jsou mšice, svilušky. Při domácím pěstování jej často napadá puklice. Ale dobrou zprávou je, že pokud jej pěstujeme správně, umí se škůdcům docela dobře bránit sám.

Jasmínový čaj potěší nejen v zimě
Jasmínový čaj potěší nejen v zimě

Například mšicí napadený jasmín indikuje, že má příliš velké sucho. I choroby napadají většinou jen nesprávně pěstované rostliny. Nejčastěji jsou to padlí nebo strupovitost jasmínu.

Housenky, vzpřímenky, vrtalky jsou dalším hmyzem, který si na jasmínu rád pochutná. Zatímco housenky můžeme jen snadno obrat i s vrcholky výhonů, kde jsou zamotané do svých pavučin, a spálit nebo rozdupat, na vrtalky a vzpřímenky budeme potřebovat postřik.

Podobné články v internetu: