
Pokud se vám letos urodilo víc rybízu, než stihnete sníst, máme pro vás skvělý tip, jak s ním naložit. Rybízová marmeláda je klasika, která nikdy nezklame – a dobrou zprávou je, že k jejímu přípravě nepotřebujete žádné želírovací prostředky. Díky vysokému obsahu pektinu totiž rybíz krásně tuhne sám od sebe. Stačí vám jen cukr a trocha času.
Co budete potřebovat
- Čerstvý rybíz (červený nebo černý)
- Cukr krupice (v poměru 4:3 k objemu rybízové šťávy)
- Hrnec, cedník nebo síto, odměrka, čisté skleničky s víčky
Postup krok za krokem
1. Příprava rybízu
Začněte tím, že rybíz oberete ze stopek a dobře propláchnete vodou. Následně ho vložte do hrnce a povařte přibližně 10 minut, dokud nezačne pouštět šťávu a lehce nezměkne. Během vaření občas promíchejte, aby se nepřipálil.
2. Pasírování
Po změknutí rybíz propasírujte přes jemné síto nebo cedník, abyste odstranili slupky a semínka. Získanou šťávu přelijte do odměrky, abyste si mohli přesně změřit její objem – to bude důležité pro správné množství cukru.
3. Slazení a vaření
Na litr rybízové šťávy přidejte 750 ml cukru (poměr 4:3 ve prospěch šťávy). Směs vraťte do hrnce a vařte dalších 10 minut. Během vaření pečlivě sbírejte vzniklou pěnu, která se drží po okrajích.
4. Test želírování
Chcete-li zjistit, zda už marmeláda želíruje, stačí kápnout malé množství na studený talířek. Po chvilce by měla kapka ztuhnout. Pokud se neroztéká, máte hotovo.
5. Plnění skleniček
Horkou marmeládu ihned nalijte do připravených sterilizovaných skleniček. Uzavřete je víčkem, můžete je i obrátit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo, ale není to nutné. Skleničky nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Tip na závěr
Rybízová marmeláda je výborná nejen na pečivo, ale i jako náplň do koláčů nebo dezertů. Uchovává si příjemně kyselkavou chuť a díky vysokému obsahu vitamínu C i spoustu zdraví prospěšných látek.
Tak hurá do toho – s tímto jednoduchým receptem to zvládne opravdu každý!