Je tady začátek podzimu a vy máte obavu, aby vám všechna rajčata dozrála. Chcete-li sklizeň co nejvíce prodloužit, stačí dodržet pár osvědčených triků. Budete mít vlastní plody v perfektní kvalitě a navíc můžete sklízet v podstatě až do prvních mrazíků. Pojďme se podívat, jak na to.
Aby se rostlina nevysilovala
· Odstraňte všechny postranní výhonky, jež rostlinu zbytečně vysilují.
· Vylamování výhonků by se mělo provádět už od jara.
· Ustřihněte všechny spodní listy (hlavně ty, které se dotýkají země).
· Spodní listy se kroutí a žloutnou a pro rostlinu již nemají žádnou funkci.
· Listy odstraňte až po nejspodnější „patro“ plodů.
· Zbavit se můžete i listů, které stíní plodům.
· Ostatní listy ponechte, je to důležité pro dobrou chuť rajčat.
· Odstřihněte vrchol rostliny s květy nebo s malými zelenými rajčátky.
· Tím se síla rostliny soustředí do uzrávání již nasazených plodů.
Popraskané plody
· Popraskání způsobuje nadměrná vlhkost a nepravidelná zálivka.
· Takové plody mohou začít hnít, proto je co nejdříve skliďte.
· Snadno poznáte, zda rostliny potřebují zalít.
· Zabořte prst do hlíny, a pokud se na něj nenalepí hlína, rajčata zalijte.
· Mají-li přijít deště, rostliny nezalévejte.
· Rajčatům nesvědčí, když stojí dlouhou dobu v příliš mokré zemině.
· Tomu můžete předejít, pokud příští rok vyzkoušíte vyvýšené záhony.
· Dobře funguje i vytvoření kopečků hlíny kolem stonků.
· Předejít popraskání se dá správným hnojivem.
· Často chybí v půdě dusík.
· V tom případě hnojte přípravkem s označením 8-8-8 nebo 10-10-10.
· Máte-li opačný problém, zvolte hnojivo označené 5-10-5 nebo 5-10-10.
Obávaná plíseň
· Vlhké počasí způsobuje plíseň a hnilobu rostliny.
· Poznáte ji podle nahnědlých skvrn na plodech i listech.
· Napadené plody i listy ihned odstraňte.
· Zásadně nepěstujte brambory v okolí rajčat.
· Brambory mohou půdu i plody nakazit plísní.
· Nejste-li příznivci chemie, vyrobte si přírodní postřik proti plísni.
· Rozdrťte 50 g česneku a zalijte ho pěti litry vroucí vody.
· Připravený roztok nechte přes noc vylouhovat.
· Druhý den sceďte a nařeďte v poměru 1 díl výluhu na 3 díly vody.
· Nalijte do rozprašovače a obden rajčata postříkejte.
Ochrana před prvními mrazíky
· Jestliže předpověď počasí ukazuje na první mrazíky, musíte rajčata schovat.
· Rostliny v nádobách přesuňte do skleníku, kde spolehlivě dozrají.
· Nemáte-li skleník, najděte jiný, podobný úkryt.
· Dobře se osvědčilo také přikrytí netkanou textilií.
· V tom případě rajčata vydrží i mrazíky až do –4 °C.
· Pokud je slunečno, textilii přes den sundejte, aby plody mohly dozrát.
Co s nedozrálými rajčaty?
· Vyberte tmavší, avšak teplé místo s teplotou cca 18 – 20 °C.
· Na tomto místě rajčata přikryjte listem novin.
· Dobře funguje i papírový pytlík nebo krabice.
· K urychlení dozrávání pomůže kousek jablka.
· Za pár dnů vám rajčata krásně zčervenají.
· Máte-li velké množství nedozrálých rajčat, můžete uříznout celou rostlinu.
· Zbavte ji listů a zavěste do teplé a světlé místnosti vzhůru nohama.
Recepty ze zelených rajčat
· Nezralá rajčata jsou jedovatá, protože obsahují solanin.
· Tepelnou úpravou, zavařením či mléčným kvašením se množství solaninu velmi sníží.
· I takto upravené plody však konzumujte s mírou, jíst by je neměly těhotné ženy a děti.
Čatní
Suroviny: 1 kg zelených rajčat, 1 velká cibule, 1 lžíce soli, 7 stroužků česneku, 1 lžička mletého kari, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek octa, 3 lžíce namočených rozinek.
Postup: Oloupaná rajčata rozemelte v masovém strojku s česnekem a cibulí. Poté směs posypte solí, zázvorem, kari a paprikou. Dále přidejte cukr, rozinky a ocet a vše vařte cca 15 minut. Do menších vypařených sklenic nalijte horké čatní a ihned zavřete víčkem.
· Kečup ze zelených rajčat
Suroviny: 2 kg zelených rajčat, 700 g jablek, 100 g cukru krupice, 2 cibule, 200 ml octa, 40 g soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého hořčičného semínka.
Postup: Ocet svařte s kořením, odstavte a nechte hodinu louhovat. Nakrájejte na kousky rajčata, jablka a oloupané cibule, dejte do hrnce a rozvařte na kaši. Směs propasírujte přes síto, přidejte cukr, sůl a scezený ocet a vařte do zhoustnutí. Horký kečup dejte do nahřátých sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vystydnout. Chcete-li delší trvanlivost, sklenice ještě sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.