Nejčastější chyby při pěstování rybízu a jak se jim vyhnout

Rybíz / Depositphotos
Rybíz / Depositphotos

Rybíz jako nenáročný keř? Ano, ale s výhradami

Rybíz je oblíbený ovocný keř v českých zahradách – ať už červený, bílý nebo černý. Mnozí zahrádkáři se na jeho pěstování těší díky jednoduchosti a vysoké úrodě. Jenže i u této zdánlivě nenáročné plodiny se dá udělat spousta chyb, které mohou úrodu výrazně zmenšit nebo zcela zničit. Podívejme se na ty nejčastější chyby a poradíme si, jak se jim účinně vyhnout.

1. Nesprávný výběr stanoviště

Rybíz potřebuje dostatek světla, ale zároveň nesnáší přímé celodenní slunce. Nejlépe se mu daří na mírně zastíněném místě, chráněném před větrem. Častou chybou je výsadba rybízu na zcela stinná místa, kde málo kvete a téměř neplodí. Naopak na příliš suchém a slunném stanovišti může dojít k popálení listů a schnutí bobulí.

2. Špatná půda bez přípravy

Rybíz miluje hlubší, výživnou a vlhkou půdu s mírně kyselým pH. Velkou chybou je vysazovat keře do těžké jílovité nebo naopak příliš písčité půdy bez předchozí úpravy. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost nebo dobře uleželý hnůj a případně upravit pH na hodnotu kolem 6,5. V sušších oblastech je vhodné přidat také mulč.

3. Nedostatečné nebo naopak přehnané zalévání

Zalévání patří k častým kámenům úrazu. Mnozí pěstitelé rybíz zalévají nepravidelně, nebo jen v době sklizně. Přitom keř potřebuje vláhu už na jaře při nasazování květů i během zrání plodů. Přemokření ale škodí stejně – kořeny pak hnijí a keř chřadne. Pravidelná, mírná zálivka je klíčem k úspěchu.

Černý rybíz
Černý rybíz / Depositphotos

4. Nepravidelný řez keřů

Jednou z nejčastějších chyb je zanedbávání řezu. Rybíz totiž nejlépe plodí na dvouletých až tříletých větvích. Staré větve je třeba pravidelně odstraňovat, jinak keř houstne, stárne a plodnost klesá. Ideální je řez na konci zimy nebo brzy na jaře. Pravidelný řez také pomáhá předcházet chorobám a škůdcům.

5. Podcenění ochrany proti škůdcům a chorobám

Rybíz bývá často napadán mšicemi, rybízovým skvrnitostí listů nebo rzí. Častá chyba je ponechat napadení bez zásahu, protože „ono to nějak dopadne“. Použití přírodních postřiků nebo výluhů (např. z kopřiv či přesličky) může pomoci udržet keře zdravé. Důležité je také odstranit napadené listy a plody, aby se choroby nešířily dál.

6. Sklizeň ve špatnou dobu

Další častou chybou je předčasná nebo naopak příliš pozdní sklizeň. Nezralý rybíz chutná kysele a nedozrálé plody se rychle kazí. Na druhou stranu přezrálé bobule ztrácejí šťávu a mohou začít hnít přímo na keři. Sledujte barvu, velikost a pevnost bobulí – to jsou nejlepší ukazatele správného načasování sklizně.

Bílý rybíz
Bílý rybíz / Depositphotos

Jak pěstovat rybíz úspěšně a bez stresu

Pěstování rybízu může být radostí, pokud se vyvarujete těchto běžných chyb. Pamatujte na správný výběr stanoviště, výživu půdy, pravidelnou zálivku, řez a včasný zásah proti chorobám. Rybíz se vám odmění každoroční bohatou úrodou sladkokyselých plodů, které se skvěle hodí do marmelád, koláčů i na mlsání přímo z keře.

Podobné články

Napsat komentář