Ochrana okurek a rajčat před plísní na přírodní bázi

Rajčata a okurky
Rajčata a okurky / Depositphotos

Jakmile nastane teplé a vlhké počasí, může se na zahradě objevit nežádoucí plíseň. Zejména rajčata a okurky bývají v tomto období náchylné k napadení. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak rostliny ochránit – a většinu potřebných ingrediencí už pravděpodobně máte doma.

Bylinné výluhy jako přírodní ochrana

Domácí bylinné postřiky se osvědčily jako účinná alternativa ke komerčním přípravkům. Využít můžete běžně dostupné bylinky, ze kterých se připraví výluh, který aplikujete na listy rostlin. Ideální doba pro postřik je ráno nebo večer, kdy nehrozí sluneční úpal a zároveň je minimální vítr.

Které bylinky pomáhají proti plísním

  • Rozmarýn – Obsahuje silné látky s protiplísňovým účinkem. Výluh lze připravit z čerstvých i sušených listů.
  • Máta a šalvěj – Obě bylinky obsahují éterické oleje a flavonoidy, které brání růstu plísní.
  • Levandule – Její vůně nejen odrazuje škůdce, ale má i antiseptické vlastnosti vhodné proti plísním.
  • Petržel – Možná překvapí, ale i obyčejná petrželka má lehce fungicidní účinky.
  • Česnek – Skvělý přírodní prostředek díky obsahu síry a antibakteriálních látek.
Pěstování okurek / Depositphotos
Pěstování okurek / Depositphotos

Jak připravit bylinný postřik

Na jeden litr vody budete potřebovat přibližně tři hrsti sušených bylin. Ty povařte asi 10–15 minut a nechte vylouhovat, poté sceďte přes plátno nebo jemné sítko. Výluh následně zřeďte v poměru 1:10 (jeden díl výluhu na deset dílů vody) a přelijte do rozprašovače.

Postřik z česneku

Rozdrťte stroužky z celé palice česneku a zalijte je litrem převařené vody. Nechte odležet do druhého dne, následně sceďte a aplikujte stejně jako bylinný výluh.

Rajčata
Rajčata / Depositphotos

Správné načasování je klíč

Domácí postřiky je nejlepší používat za bezvětrného počasí brzy ráno nebo navečer. Vyhnete se tak riziku popálení listů a zvýšíte účinnost přípravku. Pokud budete své rostliny pravidelně ošetřovat, můžete se těšit na zdravou úrodu bez chemie.

Podobné články

Napsat komentář