Jak si vypěstovat na balkoně Pepino gold? Stačí květináč!
Plody Pepina gold připomínají žluté melouny, ale jsou mnohem menší a šťavnatější. Chuťově balancují mezi hruškou a melounem. A protože se tato dekorativní rostlina spokojí i s větším květináčem, stává se hitem pěstitelů dobrot na balkoně, terase, a dokonce i v bytě.
Původní název Pepina (Solanum muricatum) lilkovité rostliny z Jižní Ameriky (údajně z Chile nebo Kolumbie) je indiánský název Cachuma (kačuma). Její současné jméno je však španělské a v překladu znamená salátová okurka. S okurkou a její chutí však nemá nic společného.
Pepino s chutí pojídali Indiáni, v Evropě 18. století se pěstovalo na francouzském dvoře, aby se na něj posléze zapomnělo. Naopak zaujalo pěstitele a konzumenty na Novém Zélandu, kde rostlinu vyšlechtili do současné podoby.
Jednoletka nebo trvalka?
Ve většině případů se Pepino gold pěstuje jako jednoletka. Rychle se vyvíjí, nepotřebuje žádnou speciální péči, zaštipování či jiné zásahy v růstu. Na přelomu července a srpna začíná dávat množství chutných plodů, které mají typickou nazelenalou nebo nažloutlou barvu. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C (ca 60 miligramů ve 100 gramech plodu, tedy asi jako pomeranč).
Pepino vydrží více než jednu sezonu. Když ho zazimujete podobně jako muškáty, spolehlivě přežije zimu a máte základ pro pěstování v dalším roce. Proč jen základ? Protože původní rostlina ve druhém roce už tak rychle neroste a neplodí. Mnohem výhodnější je použít výhony, které na původní rostlině vyrazí koncem zimy, nařízkovat je a zasadit do nových květníků. Úroda loňského léta se tak může zopakovat, dokonce i znásobit.
Co Pepino gold potřebuje?
Sazenici ze zahradnictví přesaďte do většího květníku s maximálním s průměrem do 30 cm. Ve větší nádobě by déle trvalo, nežli rostlina nasadí květy a plody. Na dno dejte drenáž a trochu hnojiva. Nejlépe vykvašené slepičince, kompost nebo hnůj, ale opravdu jen trošičku. Nic nezkazíte ani s NPK, nejlépe organo-minerální.
Na hnojivo umístěte kvalitní substrát a do něj vysaďte sazeničku Pepina gold. Samozřejmě důkladně prolijte. Potom několik měsíců nehnojte a nechte rostlinku, aby si nejdříve spotřebovala dodané hnojivo.
Když budete mít pocit, že listy světlají, můžete opět mírně přihnojit, nejlépe tekutým organickým hnojivem s vyšším obsahem draslíku.
Zálivku s výživou pak opakujte cca po 14 dnech. A nemusíte se jí bát, rostlina do plodů mnoho dusíku neukládá. Odmění se vám spoustou květů a plodů.
Pepino ze semínka? Raději ne!
Jestli chcete pěstovat Pepino z plodů, tedy ze semínek, musíte počítat s tím, že původní vlastnosti rostliny se zcela nezachovají. Pepino je z čeledi lilkovitých, jako rajčata, brambory, mochyně či lilky, které jsou potencionálně samosprašné. Proto mohou být Pepina opylena i svým vlastním pylem a v další generaci ztratit znaky z původního šlechtění.
Takže raději volte vegetativní cestu množení pomocí řízkování výhonů.
Dvacet malých melounků na jedné rostlině
Pokud se Pepino bude u vás na balkoně cítit spokojeně, bude mít dostatek vody, výživy a slunce, tak vás v srpnu a září odmění rostlinka až dvaceti plody. Pozor – Pepino je polokeř, který dokáže růst vzpřímeně, ovšem pod váhou plodů jeho klesají větve dolů. Připravte si proto podpěru nebo umístěte květníky tam, kde budou moci větve a plody viset dolů.
Plody jsou velké jako pěst, kulovité, světle až tmavě žluté, některé dokonce i oranžové. Mají podélné fialové až modré pruhy, někdy jsou však i hnědofialové či tmavě zelené. Mají lesklou, hladkou a poměrně tenkou slupku.
Lahodná a šťavnatá dužnina
Až budete Pepino jíst, užijete si lahodnou chuť plodu a nadstandardně šťavnatou dužninu. Někomu připomíná chuť hrušky a banánu, jiným zase žlutý meloun nebo broskve. Čím více bude Pepino vychlazené, tím více vám bude chutnat. Hodí se i do ovocného salátu. Ale jíst ho můžete ihned po utržení z keříku.
Z velké úrody můžete udělat marmeládu nebo Pepino naložit do alkoholu. Smoothie nebo šťáva z Pepina jsou v letních dnech velmi osvěžující, podobně jako třeba z vodního melounu.